Belföld

Sztrájkot hirdetnek a pedagógusok

iskolai tábla (tanár, )
iskolai tábla (tanár, )

Nem tudott megegyezni a PDSZ a humánerőforrás minisztérium képviselőivel pénteken. Az érdekképviselet sztrájkba hív minden pedagógust, közalkalmazottat, szülőt, és mindenikit, aki felelősséget érez az ország jövőjéért. A tárca szerint a PDSZ javaslatai veszélybe sodornák az egész iskolarendszer működését.

Pénteken befejeződtek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Emberi Erőforrásik Minisztériuma (Emmi) képviselői között a sztrájktárgyalások. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, az érdekképviselet kompromisszumos javaslatokat fogalmazott meg több kérdésben. Azt akarták elérni, hogy a tanév végén történjen meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének átvilágítása, ne csorbítsák indokolatlanul az igazgatók munkáltatói jogkörét, ne nőjenek tovább a munkaterhek és a kormány vállaljon garanciát a 2013. szeptemberi béremelésre, valamint arra, hogy az nem fog elbocsátásokkal együtt járni.

Az Emmi tárgyalódelegációja azonban a követelések –bármilyen szintű – teljesítésétől elzárkózott – írja Mendrey. Állítása szerint azt mondták, már a tárgyalások megkezdése előtt tudták, hogy nem fognak engedni semmilyen téren. Elfogadhatónak csak azt tartották volna, ha a PDSZ is csatlakozik a megegyezéshez, amit a PSZ, az MKSZSZ és az Oktatási Vezetők Szakszervezetének vezetői aláírtak. Az a tény, hogy a pedagógusok 66 %-a nem ért egyet az átalakítással, s ezt a társadalom többsége is elutasítja, láthatóan nem foglalkoztatja a minisztérium képviselőit – olvasható a közleményben.

Az érdekképviseleti vezető megdöbbentőnek nevezte az államtitkárság pénteki sajtónyilatkozatát, melyben a PDSZ-t homályos célok képviseletével, zavarkeltéssel vádolják. A kormányzat fatális kompromisszum-képtelensége kikényszeríti a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz – a sztrájk – alkalmazását – írja a szakszervezeti vezető. A részletekről a jövő héten döntenek.

A PDSZ csatlakozásra hív minden pedagógust, minden közalkalmazottat, minden szülőt, mindenikit, akik valódi felelősséget éreznek az ország jövőjéért. Az oktatás kérdése nem lehet pártszimpátia, vallási hovatartozás kérdése. Mert közügy – zárul a közlemény.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkársága az MTI-nek küldött pénteki közleményében azt írta: azzal, hogy a PDSZ nem fogadta el a sztrájkbizottságával folytatott tárgyalások lezárását jelentő egyezményt, és január 18-án váratlanul kilépett a sztrájkbizottságból, az ágazat felelősen gondolkodó öt szakszervezetével ellentétben nem a pedagógusok érdekeinek megfelelően járt el. Olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyek teljesülésük esetén veszélybe sodornák az egész magyar iskolarendszer működését – vélte a tárca. Hozzátették: az életpálya bevezetésénél lényegesen alacsonyabb, 20 százalékos közalkalmazotti béremelési javaslatuk felveti a kérdést, hogy kinek az érdekeit képviseli a PDSZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik