Belföld

Büntetés jár a ruhateregetésért

Büntetik a nyilvános ruhateregetést és a labdázást is Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat azt mondja: a lakosság érdekeit nézik.

Korábban az Alkotmánybíróság megsemmisítette az önkormányzatok felhatalmazását, hogy szabályozhatnak bizonyos magatartásokat, január elsejétől azonban az új önkormányzati törvény ismét lehetőséget ad a helyi rendfenntartásra.

Hódmezővásárhely élt is a lehetőséggel, így tilos nyilvánosan, azaz közterületen ruhát teregetni, labdázni és még a város külterületén sem lehet égetni.

Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense szerint a média kissé felnagyítja a rendelkezéseket, amivel ők csupán a helyi közösség érdekeit szolgálják. „Nem arról van szó, hogy nem játszhatnak a gyerekek a zöldövezetekben, hanem arról, hogy például a főtéren ne labdázzanak ahol védett növények vannak, ezeket ne rongálják.”

Teregetés

A teregetéssel kapcsolatban Göbl azt mondta, több lakossági bejelentés érkezett hozzájuk. Volt, amelyben arról tájékoztatták egy társasház lakói az önkormányzatot, hogy egy asszony a közös használatú parkba, közterületre tette ki a ruháit száradni, másik esetben játszótérre teregettek ki.


Forrás: Northfoto

A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a renitens teregetők megúszták-e figyelmeztetéssel vagy bírságot kell-e fizetniük.  A bírság kiszabását általában a közterület felügyelők intézik, akik a szabálysértés mértékét mérlegelve határozzák meg a büntetés összegét, de élhetnek csupán figyelmeztetéssel is.

A közigazgatási hatósági eljárások és szolgáltatások általános szabályai szerint akár 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság is kiszabható. Ha valaki nem fizeti be a helyszíni bírságról kiállított csekket nyolc napon belül, az ellen közigazgatási eljárás indul. A közigazgatási bírság összege az idézett törvény szerint 150 ezer forintig terjedhet, és az elkövetőnek az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell, hogy kifizesse az önkormányzat bírságvételi számlájára.

Göbl Vilmos elmondta, semmiképp sem céljuk szankciókkal sújtani a lakosságot és nem akarják korlátozni a lakosok személyi szabadságát. A cél, hogy az alapvető együttélési szabályokat betartassák – tette hozzá.

Saját zárt udvarában, erkélyen ezen túl is lehet teregetni.  A legtöbb problémát az jelentette a városban, hogy többen nem tartották karban az ingatlan környéki zöldterületeiket a lakástulajdonosok.

Ha szeretné tudni, milyen szabályokat fogalmaztak meg a rendeletben (várhatóan hasonló minden településen) ide kattintva elolvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik