Belföld

Berkes Gyula: „Elfogadom a pápa érveit!”

Hétfőn a betegek világnapján mondott le XVI. Benedek. A hírt vegyes érzésekkel fogadták a hívek.

Idén áprilisban lenne 8 éve, hogy II. János Pál pápa után Joseph Alois Ratzinger vette át az egyházfői tisztséget. XVI. Benedek 265. volt a szentatyák és nyolcadik a német pápák sorában, ráadásul 78 évesen, minden idők legidősebben megválasztott pápája számított. Az egyházfő azonban hét elején Vatikánvárosban, a konzisztóriumon megdöbbentő bejelentést tett, latin nyelven, saját akaratából búcsúzott, mondván: „Szent Péter hajójának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lélek erejére!” A hír futótűzként terjedt szerte a világban, már csak azért is, mert 1415 óta, XII. Gergely lemondásakor volt utoljára hasonló eset a Vatikánban. A Győr24 kíváncsi volt arra, mit gondolnak Győrben a Szentatya távozásáról.

Meglepetésként ért minket is a nyilatkozat, nem számítottunk rá. Sok a kérdés, de én elfogadom a pápa érveit, miszerint idős korára való tekintettel, az egyház javára megválik a szolgálattól. Elképzelni sok mindent lehet, de nem érdemes találgatásokba bocsátkozni. XVI. Benedeken látszik, hogy tényleg betegeskedik. 86. életévében van, kicsit le is fogyott és pacemakerrel él. Azt a munkát pedig, amelyet a pápai szolgálat egy embertől megkíván, azt úgy látja nem tudja folytatni” – mondta portálunknak Berkes Gyula, a győri Szent Kamillus plébánia plébánosa.

Ahogy a pápa lemondásának miértjeiről elindult az okfejtés, úgy arról is, hogy ki lesz az utódja. Még az is elképzelhető, hogy Erdő Péter. „Konklávé lesz, és valószínű, hogy március közepén fogják összehívni, akkor és ott választják meg az új egyházfőt. Hogy pontosan erre mikor kerül sor, arra nehéz választ adni, hiszen II. János Pál rendezte át a pápaválasztás szabályait. Ennek értelmében 2/3 plusz egy szavazatra van szükség a döntéshez. Őszintén, egy kicsit elhúzódó konklávéra számítok. Az új pápa személye is kérdéses, hiszen 1978 óta nem volt olasz nemzetiségű a pápa, ezért ez a variáció is elképzelhető, ugyanakkor információim szerint szeretnék, ha ezúttal egy fiatalabb pápa lenne az egyházfő, a bíborosok közül most Erdő Péter a legfiatalabb” – tette hozzá a plébános.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik