Belföld

A Nabucco-projektről értekeztek Szegeden

Pozitív döntés esetén 2018 végén indulhat el a szállítás a gázvezetéken.

Erről a Nabucco Gázvezeték Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója beszélt Szegeden. Bercsi Gábor egy egyetemi előadáson elmondta: várhatóan az év közepén határoz az azerbajdzsáni konzorcium arról, hogy a Nabuccót vagy az Olaszország irányába tervezett Transz-adriai vezetéket választja. A török-bolgár határtól az ausztriai Baumgartenig vezető, 1300 kilométer hosszúságú Nabucco-vezeték jelentős része Magyarországon haladna át.

Az azeri állami energetikai cég mellett a BP, a Total és a Statoil alkotta kitermelői konzorcium a várható értékesítési lehetőségek és a szállítási költségek alakulása alapján dönthet, de elképzelhető, hogy az azeri állami résztulajdon miatt egyéb geopolitikai szempontokat is figyelembe vesznek.

A török-bolgár határtól az ausztriai Baumgartenig vezető 1300 kilométer hosszúságú vezetéken – amelyből 380 kilométer Magyarországon haladna – évente minimum 10, legfeljebb 23 milliárd köbméternyi gázt szállítanának. Ez jelentős részt tesz ki az EU éves 300 milliárd köbméteres fogyasztásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik