Belföld

Véget vethetnek az áramszüneteknek a Mátrában

matraszentistvani-sipark(210x140)(1).jpg (mátraszentistváni sípark, sípark, mátraszentistván, )
matraszentistvani-sipark(210x140)(1).jpg (mátraszentistváni sípark, sípark, mátraszentistván, )

Összefog az erdőgondozó és az áramszolgáltató. Föld alatti kábelekkel próbálják megakadályozni, hogy újabb kárt okozzon a hirtelen jött sötétség a hegyekben.

Az Elmű/Émász megvizsgálja, hogy a Mátrában mely szakaszon lehet földkábellel kiváltani az elektromos légvezetéket a Felső-Mátrában immár rendszeressé vált áramszünetek felszámolása érdekében.

Erről azután állapodtak meg, hogy Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott megbeszélést folytatott az érintett szervezetekkel.

Burián Orsolya, a kormányhivatal médiareferense elmondta: a terület erdeinek döntő részét gondozó Egererdő Zrt. vállalta, hogyszélesíti a vezetékek számára az erdőben vágott nyiladékokat, biztonsági sávokat és mindkét társaság – az Egererdő és az Elmű/Émász – folyamatosan gondoskodik a vezetékek biztonságának karbantartásáról.

Sokat bukott a környék

A megállapodást az tette szükségessé, hogy az idei télen sorozatossá váltak az áramszünetek a Mátra Sástó feletti területén, érintve a kékestetői Sícentrumot, illetve a mátraszentistváni Síparkot is.

A Síparknak például több millió forintos kára keletkezett, mert a hoppon maradt síelők számára több alkalommal vissza kellett téríteni a síbérletek árát, illetve technikai eszközök is tönkrementek.

A szállásadók is panaszkodtak, hogy a rendszeres áramszünetek elriasztják a vendégeket, az önkormányzatok pedig arra, hogy a helyzet veszélyezteti a helybeliek jövedelmét, miután az ott lakók 80-90 százaléka az idegenforgalomból él.

De szünetel áramkimaradás esetén egyebek között az oktatás is, és nem működik sem a vezetékes, sem a mobiltelefon-szolgáltatás.

Az Elmű/Émász szóvivője korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az áramkimaradás a szokatlanul havas időjárás következménye, mert a fák kidőlnek a hótól, rázuhanva a villanypóznákra. Boros Norbert elmondta: az erdőtörvény szerint az erdőbirtokosok feladata volna a vezetékek vonalában a fák gallyazása, ritkítása, ám ezt nem teszik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik