Belföld

Temetik a Balog-Hoffmann-rendszert

hallgatói hálózat haha demonstráció (haha, tüntetés, diáktüntetés, )
hallgatói hálózat haha demonstráció (haha, tüntetés, diáktüntetés, )

Csütörtökön az ELTE-s hallgatók folytatják a blokádot és utcai flashmobra is készülnek, pénteken a középiskolások eltemetik az összeomlott oktatási rendszert

„3. éjszakájába lépett az első magyar egyetemfoglalás! Többtucatnyian vagyunk, gyertek, csatlakozzatok, vagy csak hozzatok bármit, ami az itt tartózkodást segítheti!” – írják az ELTE-blokád résztvevői a Hallgatói Hálózat (HaHa) oldalán.

Csütörtökön folytatódik a szabadegyetem-program (tegnap többek között a délvidéki egyetemfoglalók tartottak előadást), a hallgatók találkoznak a londoni occupy mozgalom tagjaival, délelőtt óralátogatásokra készülnek és toboroznak. Fél ötkor egy csoport az utcán flashmob keretében hívja fel a figyelmet a követeléseikre. A hallgatók azt tervezik, hogy a hat pontjukat külön-külön bemutatnák ilyen módon. A diákok további terveiket az este hatkor kezdődő fórumon tárgyalják meg

Pécs lakóit is meggyőznék

A pécsi hallgatók sikeresnek ítélik meg a saját szabadegyetemüket. Úgy vélik, érdemes szakmai párbeszédet folytatni, ezért folytatják a tiltakozást a köz- és felsőoktatás átgondolatlan, szakmaiatlan átalakítása ellen. Ők az egyetemfoglalást átmenetileg felfüggeszthetik. „Taktikát váltunk. A hallgatói aktivitás élénkítése mellett többek közt a tájékoztatásra fogunk nagyobb hangsúlyt fektetni” – írják.

Emlékeztetnek arra, hogy a Pécsi Tudományegyetemet költségvetési támogatásának több mint egyharmadától fosztják meg. Az egyetem ügye a város ügye, ezért szeretnék megszólítani a hallgatók mellett Pécs város lakóit is.

Temetés a Kossuth téren

Pénteken a középiskolások is akcióba lendülnek. „A Hoffmann-Balog-rendszer összeomlott. Vegyünk tőle méltó búcsút február 15-én!” – szól a Középiskolai Hálózat (KIHA) meghívója a „közoktatási rendszer temetésére”. Azt kérik a résztvevőktől, hogy öltözzenek feketébe és vigyenek magukkal egy olyan tárgyat, amely számukra az oktatást jelképezi (kréta, füzet, toll stb.). Ezeket a fővárosban a Kossuth téren, illetve Szegeden a kormányhivatal előtt beletehetik a „Közoktatás Sírjába”.

A KIHA szerint a kormány nem képes kompromisszumokra se a köz-, se a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország Alaptörvényébe. Az iskolák államosítását körülvevő zűrzavar egyre csak növekszik. Egyes intézményekben az önnön jogaikért kiálló diákokat párthű tanáraik fenyegetik, alázzák nap mint nap. Hozzáteszik, a végzős gimnazisták egyre kilátástalanabbul rohannak a március 1-jei felsőoktatási jelentkezési határidő felé, a kormányzat nem meri kiadni a felvételi tájékoztatót a bizonytalanság jegyében, így is nehezítve az amúgy sem könnyű döntést.

A budapesti KIHA-demonstráció péntek délután 5-kor kezdődik a Deák téren. Ezután a Bajcsy-Zsilinszky úton végigvonulnak, majd befordulnak az Alkotmány utcába, útba ejtik az EMMI Szalay utcai épületét, s végül a Kossuth téren folytatják a tiltakozó akciót. Itt – egyelőre nem tudni, kik – fél héttől beszédeket tartanak, majd megkezdődik a „gyászszertartás”, amelynek keretében „eltemetik a közoktatási rendszert”.

Ezzel párhuzamosan Szegeden is hasonló programmal zajlik a tiltakozás, ottt a kormányhivatal előtt “temetnek” a diákok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik