Belföld

Nőket akar a PM

Vasárnap tartja első kongresszusát a Párbeszéd Magyarországért (PM). Az A38 hajón a szervezet két társelnökét és öt elnökségi tagját is megválasztják.

Jávor Benedek, a PM egyik alapítója azt mondta, a kongresszuson fogadják el a politikai célkitűzéseikről és értékeikről szóló alapító nyilatkozatot. Emellett szavaznak az alapszabályukról és arról a politikai programcsomagról is, amely pontokba szedve tartalmazza, mely területeket tartanak meghatározó jelentőségűnek Magyarország 2014 utáni sorsának szempontjából.

A kongresszuson megválasztják a Párbeszéd Magyarországért tisztségviselőit is, köztük a két társelnököt és az ő munkájukat segítő öt elnökségi tagot. A társelnökök egyike és az elnökségi tagok közül legalább egy mindenképpen nő lesz. Jávor Benedek közölte: ezt követően be tudják nyújtani a bíróságnak a bejegyzési kérelmüket, hogy hivatalosan is párttá váljanak.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért platformot.

Az LMP idei, január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a PM tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból, amelynek létszáma így a működéshez szükséges 12 fő alá csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik