Belföld

Nézőpont: Orbánnak nincs kitől tartania

orbán-nevet (orbán viktor)
orbán-nevet (orbán viktor)

A Fidesz előnye továbbra is jelentős: 36 százalékos a támogatottsága. A baloldallal a választók ötöde szimpatizál.

A Nézőpont Intézet – február 4. és 7. között ezer ember telefonos megkérdezésével végzett – reprezentatív kutatása szerint a választásra jogosult felnőtt magyarok 20 százaléka szimpatizál bevallottan az ellenzék baloldalával: az MSZP-t 11, az Együtt 2014-et 6, az LMP-t 2, a DK-t 1 százalék támogatja. A Jobbik 11 százalékon áll.

Az LMP kivételével minden ellenzéki pártnak csökkent a támogatottsága a januári kutatás óta. Ugyanakkor a bizonytalanok és rejtőzködők 24 százalékos táborának fele (12 százalék) azt állítja, hogy 2014-ben kormányváltást szeretne. “Ha ők mind baloldali szavazók, a Fidesz 36 százalékával szemben már 32 százalékos baloldal áll, ami bőven hibahatáron belüli eredménynek mondható” – írta a Nézőpont Intézet.

Bejött a rezsicsökkentés

A kutatás szerint a kormányoldal növekvő népszerűségének oka valószínűleg a rezsicsökkentés, az összes megkérdezett 35 százaléka – és az ellenzék szimpatizánsainak 29-34 százaléka – állítja, hogy haszonélvezője a kormány intézkedéseinek, és 77 százalékuk gondolja úgy, hogy további csökkentésre volna szükség.

A lehetséges miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszok szerint az összes megkérdezett közül Bajnai Gordonra jelenleg 15, Mesterházy Attilára és Vona Gáborra 6-6, Gyurcsány Ferencre 4 százalék szavazna. Velük szemben Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka választaná.

Ha azonban abból indul ki a kutatás, hogy a jelenlegi miniszterelnöknek csak egy baloldali kihívója lesz Vona Gábor mellett, akkor ebben a versenyben Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is közel azonos eredményt érne el Orbánnal és Vonával szemben. Az MSZP elnöke 19, az Együtt 2014 elnöke 22 százalékot kapna, míg Orbán Viktorra az összes megkérdezett 42 százaléka szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik