Belföld

1500-ért lesz állásod – mondja a csaló

Csomagolói, anyagmozgatói munkalehetőséget, vidékieknek szállást, hazajárási támogatást, az órabér mellé délutáni, éjszakai pótlékot, Erzsébet-utalványt ígért egy állítólagos munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég Jászberényben. A nők és férfiak számára is lehetőséget nyújtó, az interneten feladott hirdetésre többen is lájkot nyomtak. Csak később jöttek rá, hogy átverték őket.

A nyíregyházi Varga István jó ideje szeretne már elhelyezkedni. Az interneten, egy apróhirdetési portálon bukkant a lehetőségre, és az abban megadottak szerint e-mailben jelentkezett is legott. Kecsegtető volt az ajánlat: hosszú távú munka, 605 forintos bruttó órabér műszakpótlékokkal, ingyenes munkásszállás, ingyenes céges buszjárat, a heti hazajáráshoz 87 százalékos támogatás, étkezési utalvány.

Mindenkit felvettek?

Hamar megérkezett a válasz e-mail, melyben örömmel értesítették: felvételt nyert, február 11-én munkába is állhat egy jászberényi tésztagyárban.  Nagy volt az öröm, a családos férfi azt remélte, végre újra egyenesbe jöhet az életük. Hogy a részleteket tisztázza, hívta a levélben megadott információs számot.


Korrekt tájékoztatás pár helyesírási hibával – kattintson a teljes levélhez!

A vonal másik végén egy végtelenül udvarias férfihang közölte: a munkaszerződés megkötéséhez be kell fáradnia a cég jászberényi irodájába. Készségesen elmagyarázta, hogyan jut el a leendő munkavállaló a legkönnyebben Nyíregyházáról Jászberénybe, majd felajánlotta: ha ez mégsem kivitelezhető, választhatja a kényelmesebb megoldást is: a munkaszerződését elküldik a címére, ha előbb a megadott határidőre és bankszámlaszámra átutalja az egyszeri 1500 forintos postaköltséget.

Még ekkor sem fogott gyanút Varga István, annyira hitelesnek tűnt a férfi. A kényelmesebb megoldást választotta, gyorsan befizette a pénzt, majd várta, hogy február 5-ig megérkezzen a szerződés.

A kontraktus azonban a mai napig nem érkezett meg. A férfi előbb aggódott, majd gyanítani kezdte, hogy átverték. Az „információs” telefonszámot már hiába hívta, ki volt kapcsolva, a bankban pedig, ahol az átutalást intézte, a pénztáros utóbb felvilágosította: aznap csak abban a nyíregyházi fiókban legalább hetvenen fizettek előtte 1500 forintot ugyanarra a számlára.

Csak a számlaszám valós?

Ekkor már erősen kétséges volt számára, hogy létezne akkora tésztagyár Jászberényben, ahová ennyi anyagmozgatót vesznek fel csak a szabolcsi megyeszékhelyről. A tésztagyárban, ahol telefonon érdeklődött a nyíregyházi férfi, azt mondták: nem is hirdettek felvételt. Kiderült: a többiben sem (mert a városban és környékén többen foglalkoznak tésztakészítéssel).

Varga István megfontolt embernek tartja magát, de, mint mondja, annyira megörült a kínálkozó munkalehetőségnek, hogy észre sem vette, a kamu cég által küldött levelek hemzsegnek a helyesírási hibáktól. Nem az összeg bántja igazán, amivel lenyúlták, hanem az eljárás: valaki nem átall nehéz helyzetű emberekből hasznot húzni.

Lecsapta

Kerestük a hirdetést az internetes portálon, de onnan már levették. A tudakozó szerint Jászberényben az e-mailben megadott címen nem létezik „Szabados Munkaerő Kölcsönző És Közvetítő” nevű cég, pláne a Gyöngyösi utca 156. szám alatt. Mert bár létezik ilyen nevű utca, a házszámozás hamarabb véget ér. Az e-mailben szereplő mobil a hét elején nem volt elérhető, szerdától viszont állítólag már pesti állásokra keresett jelentkezőket az állítólagos munkaközvetítő.

Csütörtökön végre nekünk is felvette a telefont. Érdeklődésünkre röviden közölte, a jászberényi álláshelyek már beteltek, majd bontotta a vonalat. Ismételt, immár interjút kérő hívásunkra azonban lecsapta a telefont, s ezután bármilyen számról próbáltuk elérni, rendre kinyomta a hívást.

Jászberényben és környékén többen is foglalkoznak tésztakészítéssel, megkerestük őket is, de érthető okból (szeretnék megőrizni a jó hírnevüket) ki akarnak maradni abból a történetből, amelybe tudtukon kívül keverték őket, s amelyhez semmi közük nincs. Ők egyébként a napokban már megtették a maguk feljelentését a rendőrségen, Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Tegyenek feljelentést!

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: egyelőre tudomása szerint feljelentés az ügyben hozzájuk nem érkezett. A sértetteknek azt tanácsolja, ha úgy érzik, bűncselekmény áldozatai lettek, keressék fel a területileg illetékes rendőrkapitányságot, és tegyenek feljelentést.

Elképzelhető, hogy az országban több sértettje is van az ügynek, és akkor összevonják. Az is lehet, hogy az illető elkövető ellen korábban már indult hasonló ügyben eljárás, és akkor ott folytatják le a vizsgálatot, ahol a nyomozás már elkezdődött.

Bár az 1500 forint, amit fejenként átutaltatott áldozataival a szélhámos, nem egy nagy összeg, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a számlájára ily módon begyűjtött pénz mostanra több millióra rúg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik