Belföld

Megkeserítette életünket a szerdai havazás

A Kisalföld Volán járatai kisebb késésekkel közlekednek. Győr-Moson-Sopron megye főútjait helyenként teljesen beterítette a hó.

Szerda 16.23 – Már hat alsóbbrendű út járhatatlan Győr megyében – áll a katasztrófavédelem megyei szóvivőjének délutáni összegzésében.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint továbbra is járhatatlan a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Magyarkeresztúr-Mihályi, a Magyarkeresztúr-Vadosfa és a Páli-Edve szakasz, most pedig már az Egyházasfalut Újkérrel, valamint az 1-es főutat Mosonszolnokkal összekötő szakaszon is le kellett állítani a forgalmat a hófúvás miatt. Minden település elérhető legalább egy úton.

Hozzátette: hófúvás miatt nehezen járható a 86-os út Páli és Vas megye határa közötti szakasza, amelyen a teherforgalmat le is állították, valamint 85-ös út Veszkény és Fertőszentmiklós közötti néhány szakasza. A folyamatos havazás és a hófúvások miatt a 82-es főúton a cseszneki szerpentinen és Eplénynél több elakadt kamion okoz torlódást. A további fennakadások elkerülése érdekében Veszprémvarsánynál a kamionforgalmat Gic irányába terelik a rendőrök. Veszprém és Veszprémvarsány között kamiontilalmat vezettek be: a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat nem engedik tovább.

14. 54 – Gyerekeket szállító kisbusz és két személygépkocsi is az árokba csúszott szerda délután a Vas megyei Nemescsó és Lukácsháza között. A hó fogságában rekedt embereket a tűzoltók mentették ki, nem sérült meg senki – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a kisbuszban kilenc gyermek és a jármű sofőrje utazott, a két személygépkocsiban pedig összesen négyen ültek, így a tűzoltók tizennégy embert helyeztek biztonságba, a járműveket pedig kiemelték az árokból.
Hozzátette: Szombathely és Vép között az úttesten keresztbe fordult egy tehergépjármű, annak a műszaki mentésén is dolgoztak a tűzoltók, arra az időre az utat teljes szélességében lezárták. Szerdán eddig hét esetben mentettek a hófúvás miatt elakadt járműveket és azokban utazókat a vasi tűzoltók.

Balogh Nikoletta közlése szerint jelenleg a megyében 14 alsóbbrendű út van lezárva. A közútkezelőnek sikerült megtisztítania a Bucsu és Bozsok közötti útszakaszt, így az már ismét járható.

A szomszédos megyékből két hómaró érkezett, ezeket is a hófúvás miatt lezárt útszakaszok felszabadításához használják.

14.05 – Félpályán már haladhat a forgalom a 86-os főút Páli és Beled közötti szakaszán, amelyet szerda délelőtt lezárt a rendőrség – mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az említett útszakaszon a havazás miatt elakadt kamionokat mentettek, ezért volt szükség az intézkedésre – közölte Kálmán Gabriella, hozzátéve, hogy a forgalom addig sem állt, a közlekedőket Csornán keresztül terelte a rendőrség.

13.57 – Félpályán halad a forgalom Mosonszolnoknál a 86-os főúton, ahol a havas úton több kamion elakadt, és egy teherautó árokba csúszott – közölte Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerda kora délután.

A mosonmagyaróvári tűzoltók végezték el annak a kamionnak a műszaki mentését, amely keresztbefordult az úton – mondta Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense.

12.00 – Káosz Zala és Vas megyében: több helyen hóátfúvás miatt járhatatlanok az utak. Zala megyében egy mentőautó felborult.

A Nagykanizsáról Zalaegerszegre tartó mentőautó a Bocska és Zalaszentbalázs közötti szakaszon, a havas úton megcsúszva az árokba, az oldalára borult. Egy középkorú asszonyt szállított, de sem ő, sem a mentőautó személyzete nem sérült meg a balesetben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zalában két utat le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Nem járható a 7511-es számú út Nagyrécsénél a 12-es és 14-es kilométer között, valamint a 75111-es út Sármellék közelében.

Zalában a főutak havasak, latyakosak, a mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatóak. Sokfelé erős szél fúj, Keszthely környékén a viharos erejű szél sok helyen hóátfúvásokat okoz, emiatt akadozik vagy áll a forgalom. A közútkezelő arra is felhívta az autósok figyelmét, hogy Zalában lehetőleg ne induljanak útnak.

lezárták a Celldömölk és Mesteri, a Mesteri és Vásárosmiske, a Celldömölk és Kemeneskápolna, a Bokodpuszta és Köcsk, a Nemeskocs és a 8429-es számú út csomópontja, valamint korábban a Pápóc és a megyehatár, a Nádasd és Őrimagyarósd, a Nádasd és Daraboshegy, valamint a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi közötti utat. A szóvivő közlése szerint az egész Dunántúlon továbbra is havazik, a következő órákra is intenzív hóesést jeleztek, a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak pedig szinte mindenütt a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatók.

Felhívta a figyelmet: az erősödő szél miatt bárhol lehetnek hóátfúvások, így Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, valamint Veszprém megyében, amennyiben nem szükséges, senki ne induljon útnak. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint időközben lezárták a Karkó és Jánosháza, Jánosháza és egy bekötőút, a Kemenespálfa és Kissomlyó és a Kemenessömjén és Vönöck közötti utat is.

Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. üzletág-igazgatójának tájékoztatása szerint autóbuszaik Celldömölk és Sárvár környékén egyre nehezebb körülmények között közlekednek, késésekre, esetleges járatkimaradásokra is számítani lehet.
A GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. információi szerint egyelőre a vonatközlekedésben csak néhány perces késéseket okoznak az időjárási körülmények.

10.14 – A Dunántúlon továbbra is havazik vagy szállingózik a hó, de intenzív havazást jeleztek Mosonmagyaróvár, Keszthely és Marcali térségében. A főutak havasak, latyakosak, Ajka környékén jégbordásak. A mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatóak. A Nyugat- és Dél-Dunántúlon sokfelé erős szél fúj, Csorna és Fertőszentmiklós térségében, valamint Keszthely környékén a viharos erejű a szél hordja a havat, sok helyen hóátfúvásokat okoz, emiatt akadozik vagy áll a forgalom.

Hófúvásos szakaszok a fertőszentmiklósi üzemmérnökség területén:

8613-as út Kapuvár-Hövej között
8612-es út Cirák-Beled között
8603-as út Gyóró-Mihályi között
8608-as út Himod-Kisfalud között
8614-es út Cirák-Dénesfa-Répceszemere között
8623-as út Újkér-Iván között
8618-as út Iván-Simaság között
85-ös út Kapuvár-Fertőendréd között

Hófúvásos szakaszok a csornai üzemmérnökség területén:

8417-es út Enese-Rábacsécsény között
8419-es út Tét-Rábacsanak között
8423-as út Bágyogszovát-Pásztori között
8425-ös út Vág-Szany között
8603-as út Jobaháza-Mihályi között
8606-os út Bogyoszló-Vadosfa között
8611-es út Kapuvár-Kisfalud között 
86-os főút le van zárva a teherforgalom elől Páli és a megyehatár között. Személygépkocsival is csak nehezen járható hófúvás miatt.

Hófúvás miatt lezárt útszakaszok a csornai üzemmérnökség területén:

8602-es út Sopronémeti-Magyarkeresztúr között
8605-ös út Magyarkeresztúr–Mihályi között
8606-os út Magyarkeresztúr–Vadosfa között
8427-es út Páli–Edve között

Győr-Moson-Sopron megyében a hóátfúvásokkal érintett területeken az elmúlt 24 órában folyamatosan dolgoztak, illetve jelenleg is dolgoznak munkagépeink. A települések ugyanakkor továbbra is megközelíthetőek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron megyei üzemmérnökségein a legmagasabb, IV. fokú téli tisztántartási készenlét van érvényben. Az önjáró hómarókat a megye területén szükség szerint átcsoportosítja társaságunk.

10.00 – Győr-Moson-Sopron megyében az Országos Meteorológiai szolgálat másodfokú riasztást adott ki.

A folyamatos havazás és a hófúvások miatt a a  82-es számú főúton Veszprémvarsánynál a kamionforgalmat Gic irányába terelik a rendőrök.

A 86-os számú főúton Páli  és Beled közötti útszakasz az elakadt kamionok mentése miatt van lezárva.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy azok induljanak útnak, akinek halaszthatatlan teendője van.

A havas, csúszós úton óvatosan, körültekintően közlekedjenek, különös tekintettel az autópálya felhajtóknál.

35 gép dolgozik Győrben a hó eltakarításán: Az éjszakai munkákat követően – tömegközlekedési útvonalak latyakolása, hidak és felüljárók, valamint járdák sózása és ekézése – a havazás miatt szerda reggeltől teljes kapacitással végzi a GYŐR-SZOL Zrt. az általa kezelt burkolatokon a síkosság mentesítést és a hó eltakarítást.

A társaság dolgozói és gépei a hidakon, felüljárókon, a tömegközlekedési útvonalakon, a buszmegállókban, a parki átvezető utakon, járdákon, a kerékpárutakon, a tereken, valamint a hidak lépcsőin tevékenykednek. Folyamatban van a lakóutcákban a hó ekézése. Megerősített személyi állomány, összesen több mint 60 fő végzi a gyalogos átkelőhelyek kibontását. A GYŐR-SZOL Zrt. koordinálásában a síkosság mentesítésben és hó eltakarításban Győrben 35 gép és 120 munkatárs vesz részt.

Kisalföld Volán: A helyközi autóbuszok 15-20 perces késéssel közlekednek, egy dunaszigeti járat az árokba csúszott szerda reggel. Mihályi – Vadosfa és Edve – Vásárosfalu között az út járhatatlan, a Kisalföld Volán járatai ezeket a községeket nem érintik.

A 85-ös, 86-os és az 1-es főúton hóátfúvás miatt latyakosak, havasak egyes útszakaszok. A forgalom lényegesen lassabban halad a megszokottnál.

7.50 – A Nyugat-dunántúli területeken tegnap éjszaka óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei és munkagépei ez alatt az időszak alatt is folyamatosan dolgoztak, hogy az egyre erősödő széllökések következtében kialakuló hóátfúvások miatt ne alakulhassanak ki járhatatlan útszakaszok. A megfeszített munkavégzés ellenére Zala megyében egy kis forgalmú alsóbbrendű utat már le kellett zárni, mivel a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. Elzárt település ugyanakkor nincs az országban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda 7 órai összesítése alapján a Dunántúl nagy részén késő este óta havazik, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala és Somogy megyében a frissen lehullott hó vastagsága 5-7 centiméter, ezért a fő- és mellékutak most még havasak, hókásásak. A legerősebb havazást Keszthely és Marcali térségéből jelezték a cég útellenőrei. A Dunántúlon a szél is felerősödött, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, Vas megyében Sárvár és Celldömölk környékén hófúvások is kialakultak. Utóbbi területeken éjjel 1 óra óta folyamatosan dolgoznak a munkagépek, hogy biztosítsák a személygépjármű forgalom és menetrend szerinti buszjáratok közlekedését. Zala megyében a nagy erejű széllökések miatt Nagyrécse térségében olyan mértékű hóátfúvások alakultak ki, amelynek következtében a Galambokra vezető mellékutat le kellett zárni. A település ugyanakkor már irányból megközelíthető, mivel egy nagyon alacsony forgalmú alsóbbrendű útról van szó, jelentősebb fennakadást nem okoz az útlezárás.

A Dunától keletre eső területeken ugyanakkor szinte mindenhol esőtől vizes utakon lehet autózni. A legtöbb helyen általában mínusz 1-3 fokot mértek, így lefagyásokat nem jeleztek a társaság útellenőrei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyei üzemmérnökségein III. fokú, az ország többi megyéjében II. fokú a téli tisztántartási készenlét. A társaság összesen közel 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 7 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A folyamatos munkavégzés ellenére ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők a Nyugat-dunántúli területeken.

6.38 – Győr-Moson-Sopron megyében változó intenzitással havazik, a főutak latyakosak, sónedvesek, a mellékutak hókásásak, havasak, de járhatatlan út nincs a megyében – mondta a szerda reggeli útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Minusz 3 és plusz 1 Celsius fok közötti a hőmérséklet, a szél egyelőre még gyenge, a látótávolság jó, csupán néhány helyen csökkent le 300-500 méterre – közölte Pécsi Norbert Sándor. A friss hóréteg vastagsága 1-5 centiméter, az utak melletti hóréteg vastagsága eléri a 10-17 centimétert.  Jelenleg 30 munkagép végez síkosságmentesítést és hóeltakarítást.
Szerdára virradó éjszaka közúti balesetről nem érkezett bejelentés a Magyar Közút Zrt.-hez Győr-Moson-Sopron megyéből.

5.57 – Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani.

Kedden kora este Vas és Zala megyére a legmagasabb, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- illetve másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a figyelmeztető előrejelzésében továbbra is azt írta: a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Szerda éjfélig a friss hó mennyisége nagyjából 15-25 centiméter között valószínű, de néhol 30 centimétert meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet. Somogy nyugati részén maximum 15 centiméter friss hó várható, de a Dunántúl keleti harmadán napközben elsősorban eső, havas eső valószínű.

A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat emelhet – tették hozzá. A meteorológiai szolgálat ismételten kiemelte: „mediterrán ciklon alakítja az időjárást, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.

5.48 – Feltámadt és megerősödött a szél, emiatt már kialakultak kisebb hóátfúvások Vas megyében, főleg Sárvár és Celldömölk térségében – közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán és a hajnali órákban is változó intenzitással havazott, ezért a sárvári, vasvári és körmendi üzemmérnökség összes munkagépével dolgozik az utak megtisztításán és síkosság mentesítésén.
Folyamatos munkájuknak köszönhetően járhatatlan út nincs Vas megyében, ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt télies útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek – fűzte hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik