Belföld

Testvére szerint hónapok óta lemondását tervezte a pápa

Benedek pápa bátyja, a 89 éves Georg Ratzinger már néhány hónapja tudott testvére döntéséről.

Nagyon közeli viszonyban van egymással a két testvér, és már a hír kirobbanása előtt tisztában volt vele, hogy öccse mit határozott.

//static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/2/12/1360674276374/Georg-Ratzinger-brother-o-008.jpg

Frank Jordan/Associated Press

George Ratzinger azt mondta a Spiegel Online-nak, hogy hétfőn éppen regensburgi lakásában hallgatta a rádiót, a Bayern-4-Klassik déli híreit, és pontosan tudta, hogy olyan főcím következik, mely az egész világot sokkolni fogja.

„Öcsém hamarosan 86 éves lesz, olyan korba lép, amely nem mindenkinek adatik meg. Kora egyre nagyobb terheket ró rá, nehezebben sétál, és orvosai tanácsára az utazásairól is lemondott. Én tanáccsal nem szolgálhattam neki, és egyáltalán nem akartam őt befolyásolni. A felelősség és a döntés egyedül az övé. Megkönnyebbültem, hogy testvérem feladta a péteri szolgálatot, melynek egyaránt van negatív és pozitív hozadéka is. Benedek pápa hivatali ideje áldásokban gazdag volt a katolikus egyház számára, mindent megtett, amit csak lehetett.”- adta hírül a The Guardian.

A Ratzinger testvérek nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, hetente beszélnek telefonon.”Bárcsak többet tudnék együtt lenni a testvéremmel!”- mondta a pápa bátyja, a pap Georg Ratzinger, a Regensburg katedrális egykori karnagya. Elmondta azt is, hogy Benedek pápa minden bizonnyal egy vatikáni kolostorba vonul majd vissza, visszatérése Németországba nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik