Belföld

Itt a riasztás: félméternyi hó is eshet

havazás behajtani tilos (havazás útlezárás)
havazás behajtani tilos (havazás útlezárás)

Piros figyelmeztetést adott ki szerdára Vas és Zala megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nagy mennyiségű hó fog hullani, amiből a viharos szél magas torlaszokat építhet.

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig megállás nélkül havazni fog. A friss hótakaró vastagsága főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén-harmadán jellemzően kb. 25-50 cm között valószínű. A Dunántúl középső részén (kb. a Komárom-Somogy sávban) jellemzően 15-20 cm valószínű (ezen belül kelet felé gyorsan csökkenő mennyiség becsülhető).

Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért, északira forduló szél a Dunántúl nyugati felén, harmadán hófúvást okoz. Erős hófúvás is lehetséges, magas hótorlaszokkal. Ma és éjjel helyenként átmeneti jelleggel ónos, fagyott eső is hullhat, főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.

Alig győzik tisztítani az utakat

A közútkezelő tájékoztatása szerint több helyen hóátfúvások nehezítik a közúti közlekedést. A Dunántúlon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom, illetve Pest megye területén is változó intenzitással havazik, Székesfehérvár térségében pedig ónos eső esik. A főutak ezekben a megyékben havasak, csúszósak, néhol jégbordásak.

A Komárom-Esztergom megyei 8137-es jelű összekötő utat Tata és Kömlőd között hóátfúvások miatt lezárták, a közlekedők Környén át kerülhetnek. Pest megyében a Zsámbéki-medencénél a Perbál és Budajenő, illetve a Perbál és Tinnye közötti mellékutakon szintén hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Hasonló a helyzet Monor térségében is, itt Valkónál, Turánál és Zsámboknál vannak hóátfúvások.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem háromszáz munkagépe és hatszáz munkatársa dolgozik a hóeltakarításon. A társaság a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform 06-1-336-2400-as telefonszámán, valamint a cég megyei ügyeletein (elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon).

Csütörtökön is többfelé várható még csapadék. A Dunántúlon továbbra is hó, másutt havas eső, ónos eső. A szél időnként megélénkül, a hőmérséklet hajnalban +2, -3, kora délután 0, +6 fok körül valószínű.

Pénteken is marad a felhős idő, de csapadék már csak szórványosan valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik