Belföld

Váratlan diákakciók jönnek

További óramegszakításokkal „blokádot" hirdetett az ELTE bölcsészkarán a hallgatói fórum.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) mintegy 30 aktivistája délelőtt megszakított egy órát az ELTE-BTK Múzeum körúti kampuszában, így tiltakozva az egyetem forrásainak csökkentése és a felsőoktatást érintő átalakítások ellen. Az ELTE BTK diákjai sorra járták a termeket egyetemfoglalást, blokádot hirdetve.

A diákok demonstrálnak többek között Debrecenben, Pécsen és Szegeden is. Budapesten délután 3 órától a Deák térre szerveztek tömegdemonstrációt, „hogy együtt mondhassuk: nem hagyjuk!” A hallgatók négy órától végigvonulnak a Károly-körúton, a Kiskörúton a Kálvin térig, majd az ELTE jogi karához mennek. Onnan a Szabadság hídon átsétálnak Budára, ott végigmennek a Műegyetem rakparton egészen a Lágymányosi Campusig.

„Semmilyen erőszakos cselekedetre nem készülünk, a polgári engedetlenség nem erőszakosságot jelent. Nem akarjuk felgyújtani a várost” – nyilatkozta a vagy.hu-nak Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat aktivistája a hétfői demonstrációval kapcsolatban.

A HaHa január 6-án fogalmazott és péntek délben lejárt ultimátuma elsősorban a most felvételizők érdekében szól – tette hozzá. Mivel az eltelt egy hónap alatt a kormány gyakorlatilag semmit nem tett a kéréseik megfontolása, megvalósítása ügyében, országos tiltakozássorozat kezdődik. Kiállnak és küzdenek a közösen elfogadott hat pontjukért, s remélik, más szervezetek sem akarnak elvtelen kompromisszumokat kötni a kormánnyal. A kormánypárti sajtóban megjelentetett vádakat cáfolva kijelentette: „A diákmozgalom mögött a diákok állnak, senki más. Nem politikafüggetlen, de pártfüggetlen a szervezetünk. Nem engedjük, hogy nyomást gyakoroljanak ránk, civilként állunk ki érdekeinkért.”

A HaHa honlapja szerint a fővárosban az este folyamán többek között egy látványos, kreatív akció keretében adnak majd hangot a döntéshozók által ignorált hallgatói tömegek elégedetlenségének. Rövid üzeneteket várnak a diákoktól a kormánynak, amit rendhagyó formába öntve feladnak hétfő este a címzettnek.

A HÖOK közben hazugsággal vádolta Balog Zoltán minisztert.

Az eseményeket itt követheti nyomon percről percre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik