Belföld

Új utak épülhetnek Ausztria és hazánk között

Új utak épülhetnek a jövőben Magyarország és Ausztria között, a határhoz vezető, már meglévő utak, valamint határátkelők közül pedig többet is felújítanak - közölte Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, miután hétfőn Budapesten tárgyalt Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, aki Orbán Viktor kormányfővel is egyeztetett.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: a 2014-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklusban a magyar-osztrák határszakaszon ma meglévő 29 átkelőből többet is fel akarnak újítani, és kiépítenének 30 új, alapvetően kisléptékű útkapcsolatot. Mindezt szinte teljes egészéből uniós forrásból tervezik finanszírozni.

Magyarország vállalta, hogy az új útkapcsolatok közül kettőt már 2014 közepére megépít az osztrák határig, az egyiket Rönöknél, a másikat Nemesmedvesnél. Mindkét település Vas megyében található. Emellett ugyaneddig az időpontig felújítanak két már meglévő utat is. A többi beruházás 2014 és 2020 között valósulhat meg – közölte az államtitkár, aki megjegyezte, hogy Burgenlandban a munkavállalók 11 százaléka magyar állampolgár. Tájékoztatása szerint a magyar-osztrák határszakaszon ma átlagosan 12 kilométerenként található átkelő, míg Nyugat-Európában ez az adat 2-3 kilométer. A magyar kormány ezért a határátkelőhelyek ritkaságából adódó versenyhátrány leküzdése érdekében nagyszabású fejlesztési program mellett döntött – ismertette Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatón a burgenlandi tartományfőnök a közúti kapcsolatok javítása mellett a vasúti összeköttetés és a kerékpárturizmus fejlesztését is szorgalmazta. Hans Niessl egyúttal méltatta a magyar-burgenlandi együttműködést, így például az egyetemek közötti kooperációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik