Belföld

Akár magyar is lehet az új pápa

Erdo-Peter(210x140)(3).jpg (erdő péter, szentmise, karácsony, )
Erdo-Peter(210x140)(3).jpg (erdő péter, szentmise, karácsony, )

Erdő Péter bíboros, prímás a hetedik legesélyesebb jelölt a pápai posztra.

A William Hill fogadóiroda a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a nigériai Francis Arinze lesz XVI. Benedek utódja.

Íme az esélyek és esélyesek névsora:

2/1 – Francis Arinze

5/2 – Peter Turkson

4/1 – Marc Ouellet

5/1–  Angelo Scola

6/1 – Angelo Bagnasco

9/1 – Tarciso Bertone

12/1 – Peter Erdo

16/1 – Leonardo Sandri

20/1 – Jorge Mario Bergoglio

20/1 – Oscar Rodriguez

25/1 – Christoph Schonborn

25/1 – Claudio Hummes

33/1 – Raymond Burke

33/1 – Renato Martino

33/1 – Timothy Dolan

33/1 – Vincent Nichols.

Az Agipro News olasz sportfogadási és szerencsejáték sajtóügynökség szerint a brit bukmékerek olasz-afrikai összecsapást jósolnak. Náluk is Francis Arinze nigériai bíboros áll az élen (1:2,90), a második a ghánai Peter Turkson (1:3,25), a harmadik a kanadai Marc Ouellet (1:6,00). Az első olasz a sorban Angelo Scola (1:8,00), őt Tarcisio Berlone bíboros-államtitkár, a Vatikán jelenlegi második embere követi.

Megkezdődtek a fogadások a következő pápa nevére is. Az eddigi sorrend: Péter (1:5,00), Piusz (1:6,00), János Pál (1:7,00), Benedek (1:9,00).

Három éve a Newsweek internetes kiadása is esélyesnek nevezte Erdő Pétert arra, hogy ő legyen a következő pápa. Az amerikai magazinnál a magyar bíboros ötödik volt, megelőzte őt Angelo Scola velencei pátriárka, Angelo Bagnasco genovai érsek, az olasz püspöki konferencia elnöke, Marc Ouellet quebeci érsek, Carlo Caffara bolognai érsek, Christoph Schönborn bécsi érsek.

Erdő Péter bíboros, prímás körlevélben fordult az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz, miután XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

„Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása” – írta az esztergom–budapesti érsek. A körlevelet az egyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik