Belföld

Célba értek az éhségmenetek

Körülbelül 1500-an gyűltek össze a Parlamentnél.

A kormány foglalkoztatáspolitikája ellen tiltakozó „éhségmenetek” egy hete indultak az ország több pontjáról, például Békéscsabáról, Nyíregyházáról, a baranyai Sellyéről, Kaposvárról, Ózdról és a Hajdú-Bihar megyei Polgárról.  Hétfőn délután a budapesti Astoriánál egyesültek, majd közösen vonultak az Országház elé; mintegy ezerötszázan voltak, amikor az Alkotmány utcában felállított pódiumhoz értek.

A demonstrálók érkezésüket az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris üléséhez igazították. A Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret! Egyesület és a Munkásképviselet Alapítvány szervezésében útnak indult csoportokhoz több szocialista és LMP-s politikus is csatlakozott.  Ujhelyi Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét, Török Zsolt MSZP-s pártszóvivőt és az LMP-s Vágó Gábort az Alkotmány utcában is látták az MTI tudósítói.


Kattintson a képre! – Fotó: Vanik Zoltán

A tömegben állók közül többen piros szakszervezeti, valamint és Munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal és a megyék, települések nevét jelző táblákkal álltak, és azt skandálták: „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!”

Szoci hataloméhség?

A demonstrálókat a Parlament előtt egy – villanyoszlopokra kifeszített -–több négyzetméteres molinó fogadta ezzel a felirattal: „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!”

A Fidesz pártigazgatója korábban MSZP-s „hataloméhségmenetnek” nevezte a demonstrációkat. Kubatov Gábor szerint a szocialisták a kispénzű emberek háta mögé bújva kampányolnak, és akciójuk tipikus példa a hazugságra, az átverésre és a szemfényvesztésre.


„Szerintem a nap fricskája. Hataloméhség szót először én használtam, lenyúlták, de nem érdekel :-)” – ezzel a szöveggel tette közzé fotóját Kubatov Gábor

A Jobbik szóvivője korábban azt mondta, a szocialisták luxusmenetévé vált az éhségmenet. Mirkóczki Ádám ezzel arra utalt, hogy információik szerint az éhségmenet MSZP-s résztvevői az egyik este egy gyöngyösi strand szaunájában pihenték ki a menetelés fáradalmait.

Le a becsmérlő molinóval!

A feliratot a színpadon rövid beszédet tartó Nyakó István szocialista politikus provokációnak nevezte, és azt mondta, az országnak a “sötétség erőivel” kell megküzdenie, ám szavai szerint “közel a pirkadat”. A Parlamenthez érkező tömegből többen el akarták távolítani a molinót; egy férfi fel is mászott az egyik oszlopra és elvágta a egyik rögzítő kötelet, ám a többit már nem érte el.

A tömeg egy része a Parlament elé akart vonulni, ám a rendőrsorfalak miatt végül szinte minden demonstráló visszament a közeli színpadhoz.

Petíció

A pódiumon az “éhségmenet” képviselői petíciót adtak át Ujhelyi Istvánnak, a parlament MSZP-s alelnökének. A “kiáltványban” egyebek mellett egyenlő bánásmódot, igazságos közteherviselést követeltek, valamint azt, hogy a közmunkások is kapják meg a minimálbért. Kérték továbbá az elmúlt két és fél év szociális tárgyú törvényeinek felülvizsgálatát, a szakszervezetek jogainak visszaállítását és kiszélesítését.

Szakszervezeti támogatás

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az MTI-nek megküldött nyilatkozatban közölte: szolidaritást vállal a Budapestre érkező menetek tagjaival, és egyetért céljaikkal. A szakszervezeti szövetség szerint “a munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések hatására reményvesztetté váltak a nagycsaládosok, a munkanélküli, de dolgozni akaró emberek, a rokkant, de másokért még tenni akaró nyugdíjas ápolók, orvosok, bírók és tanárok.” Az Autonómok a közmunkások bérének emelését, egyenlőséget, a munkanélküli ellátás folyósítási idejének meghosszabbítását és “valódi szociálpolitikát” követelnek – olvasható a nyilatkozatban.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is szolidaritását fejezte ki a közmunkásokkal, az “éhségmenet” résztvevőivel. Az MSZOSZ hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: szükségesnek tartja a közmunkaprogram megreformálását. “A kormánynak ne a közmunka, hanem új, stabil munkahelyek létrehozásának elősegítése legyen a legnagyobb foglalkoztatási és szociális programja. A szociális segélyért sorban állók számát így lehet a leghatékonyabban csökkenteni” – olvasható a szakszervezeti szövetség közleményében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik