Belföld

Tovább tiltakoznak a szegedi egyetemisták

Hétfőn délután újabb megmozdulások lesznek városszerte, mert a diákok szerint nem teljesültek a felsőoktatási szakmai ígéretek.

A finanszírozás és a “kapacitásszámok” kérdéseire nem született válasz, egyre távolabb kerül a felsőoktatás a szakmai reformtól, ráadásul a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalják a röghöz kötést és az egyetemi autonómia semmibe vételét. Továbbra is veszélyben vannak az egyetemek, általuk pedig az egyetemi városok, így folytatódnak az országos tiltakozások. Szegeden hétfőn utcára vonul az Oktatói Hálózat helyi tagsága, a MiértHallgatók csoportja és
a Hallgatói Hálózat sejtje is – értesítettte a Szeged24-et a MiértHallgatók csoportja.  

A csoport közleménye szerint Szeged is csatlakozik a február 11-én folytatódó hallgatói demonstrációkhoz, mert december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjában. A szegedi egyetemisták szerint az év végi tiltakozások során megfogalmazott hat pont nem teljesült: az ígéretekkel ellentétben a forráskivonások kompenzálására nem született megoldás, a kapacitásszámoknak keresztelt keretszámok körül azóta is
óriási a bizonytalanság. Ahogy arról korábban beszámoltunk: hasonló bizonytalanságról beszélt a Szeged24-nek az egyetem rektora is.

A hallgatók szerint a problémák bizonyos területeken súlyosbodtak. A diákok úgy tudják: a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalnák az Európai Uniós alapelvekkel ütköző hallgatói szerződést, valamint az egyetem
önrendelkezését, azaz az egyetemi autonómiát súlyosan sértő intézkedéseket.

Továbbá a szakmai reformok sem teljesültek, mivel a döntési mechanizmusokba a valóban hozzáértők és érintettek nem kerültek bele, tapasztalataikat és javaslataikat a mai napig nem vették figyelembe – írják a diákok, akik mindezért további megmozdulásokat tartanak.  

Eszerint hétfőn az országos demonstrációkhoz csatlakozva a hallgatók az előbb felsorolt szervezetei Szegeden több
rendezvényt tartanak a felsőoktatás védelmében, amelyre az egyetemi polgárok, középiskolás diákok és szüleik mellett
egész Szeged lakosságára is számítanak, arra hivatkozva hogy az egyetem és Szeged sorsa közös, miután az intézmény a város legnagyobb munkáltatójaként, kulturális és tudományos központjaként, valamint a helyi szolgáltatási szektor motorjaként továbbra is nehéz helyzetben van.

A tiltakozásról és annak hátteréről a hallgatók webes oldalain  https://www.facebook.com/events/269097773221403/ és a http://www.youtube.com/watch?v=mBMujGOWef8&feature linken olvashatnak részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik