Belföld

MSZP: Nem harcolt elég jól Orbán

orbán viktor brüsszelben (orbán viktor, )
orbán viktor brüsszelben (orbán viktor, )

A szocialista párt szerint Orbán Viktor kormányfő kudarcot vallott a pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozón.

Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője az MSZP választmányi ülése után arra kérte a kormányt, hívja haza a magyar EP-képviselőket, készítse fel őket az uniós költségvetés európai parlamenti vitájára, továbbá adjon nekik mandátumot, miként szavazzanak a következő kormányok mozgásterét is befolyásoló brüsszeli büdzséről.

Mesterházy Attila tragikusnak nevezte, hogy Magyarország kohéziós forrásai 30 százalékkal csökkennek, így összességében 4,5 milliárd euróval kevesebb támogatás érkezik Brüsszelből. Szerinte Orbán Viktornak jobban kellett volna harcolnia az uniós forrásokért, mivel az a válságból történő kilábalás legjelentősebb eszköze lehet. Az MSZP ezért “maximálisan támogatja” a miniszterelnököt abban, hogy az ország minél több uniós támogatást szerezhessen meg – fűzte hozzá az MSZP vezetője, aki az EU jövője szempontjából is negatívnak ítélte a pénteken befejeződött csúcstalálkozó eredményét.

Az uniós csúcs döntéseiről itt olvashat.

Orbán máshogy számol

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői pénteken, kétnapos brüsszeli tanácskozás után döntöttek a közösség 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről. Az elfogadott dokumentum szerint az EU történetében először csökken a szervezet költségvetése. Orbán Viktor miniszterelnök a csúcsot követő brüsszeli sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról számolt be, hogy Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása mindezek ellenére emelkedik, így Magyarország Litvánia után a második az egy főre jutó támogatásokat tekintve.

Rogán úgy számol, mint Orbán

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök jól képviselte Magyarország érdekeit, aminek az lett az eredménye, hogy az ország sikeresen került ki az európai uniós költségvetési tárgyalásból, és nagyon sok pénz áll rendelkezésére 2014 és 2020 között, több, mint a most záruló hétéves ciklusban.

A politikus szerint a nettó pozíció, vagyis a befizetések és a források különbsége számít. Magyarország esetében a teljes és az egy főre jutó nettó pozíció is javul, utóbbiban a második legjobb eredményt érte el az ország Litvánia mögött, de ez a mutató is jobb, mint 2007 és 2013 között volt – magyarázta a politikus.

Rogán Antal jelezte azt is, hogy az uniós pénzeknek a szocialistáktól örökölt felhasználási rendszere nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a kabinet egy új szisztémával készül a következő időszakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik