Belföld

Orbánnal indul a parlamenti szezon

országgyűlés (parlament, )
országgyűlés (parlament, )

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik jövő hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Ennek első, kétnapos ülésén elfogadhatják a képviselők az új polgári jogi kódexet.

A parlament honlapján pénteken délután közzétett napirendtervezet szerint a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után az új Polgári törvénykönyv zárószavazásával folytatódik az Országgyűlés munkája.

Ezt követően a képviselők az MSZP kérésére döntenek az alkotmányügyi bizottság egyik általános érvényű állásfoglalásáról.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője még tavaly azt kérte a testülettől: mondják ki eseti állásfoglalásban, hogy a november 12-i plenáris ülésen Kövér László megsértette az országgyűlési törvény részrehajlás nélküli ülésvezetésre vonatkozó rendelkezéseit, azzal, hogy a kormánypárti frakciók felé fordulva demagógnak minősítette a szocialista Lukács Zoltán felszólalását. A házelnök a kifogásolt esetben azt mondta: “Felhívom kormánypárti képviselőtársaim figyelmét, hogy a demagógia a szólásszabadság része, úgyhogy legyenek szívesek türelemmel hallgatni.”

Az alkotmányügyi bizottság ezzel szemben december 17-én Salamon László, a testület akkori KDNP-s elnöke javaslatára a házelnököt elítélő határozat helyett olyan általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a plenáris ülést vezető elnök a felszólalások tartalmát csak az Országgyűlés tekintélyének megóvását szolgáló, rendfenntartó ülésvezető intézkedések keretében, az ehhez szükséges mértékben minősítheti.

Mivel az MSZP nem ért egyet az állásfoglalással, kérték annak elutasítását az Országgyűléstől.

A határozathozatalokat követően a képviselők megkezdik többek között a nemzeti dohányboltokra vonatkozó szabályokat módosító javaslat általános vitáját, valamint – benyújtás esetén – akár a 2013-as költségvetés módosításáról szóló előterjesztés általános vitájába is belekezdhetnek. Ez utóbbiról – ha a Ház elé kerül és kivételes sürgős eljárás alá vonják – már kedden végszavazhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik