Belföld

Hiller: megvizsgáljuk, mi lenne, ha

hiller-istvan(210x140)(1).jpg (hiller istván, )
hiller-istvan(210x140)(1).jpg (hiller istván, )

Az MSZP a tandíjmentes felsőoktatásról készít hatástanulmányt. Eddig nem erről volt szó. Hiller Istvánt a párt egyik baranyai lakossági fórumán értük utol telefonon.

Csütörtökön Mesterházy Attila bejelentette, hogy az MSZP megvizsgálja a tandíjmentes felsőoktatás lehetőségét. Magyarország gazdasági helyzete lehetővé tenné, hogy mindenki ingyen tanuljon?

Arra kaptam felkérést a pártelnöktől, hogy a szakértőimmel készítsünk egy olyan hatástanulmányt, ami megvizsgálja, milyen feltételek mellett lehet és érdemes tandíjmentessé tenni a felsőoktatást Magyarországon. Tehát nem ígér a szocialista párt tandíjmentességet, egyelőre csak megvizsgáljuk, „mi lenne, ha”.

Tavaly októberben, amikor az MSZP bemutatta oktatási programját, és elindította az erről szóló konzultációt, még arról volt szó, hogy lesz egy – a legjobb 15 százalékot kivéve – mindenkire kiterjedő, de alacsony összegű tandíj, mindez megtámogatva erős szociális és tanulmányi ösztöndíjjal. Ahhoz képest a tandíjmentesség radikális fordulat. Mi váltotta ezt ki?

Az utóbbi hónapokban összedőlt a Fidesz koncepciója az önfinanszírozó felsőoktatásról. Most a kormány különböző ötletekkel, részmegállapodásokkal próbálja valahogy levezényelni a következő tanévet. Az utána következő időszakra nincs koncepciójuk. Ez látványos változás a tavaly őszi helyzethez képest. Másrészt fölmértük, hogy a válság kitörése után, és főleg az utolsó másfél évben külföldön milyen utakat választottak a kormányok e téren. Mind több állam ráébred arra, hogy válságban erősíteni kell a felsőoktatást, s ennek egyik módszere az ingyenesség. Ingyen tanulhatnak a hallgatók a finn egyetemeken. A német sajtó tele van a bajor és az alsó-szászországi felsőoktatási reformokkal. Bajorországban a kormány nem is engedi népszavazásara a tandíj kérdését, törvényi szinten fogja rendezni a tandíjmentességet, Alsó–Szászországban pedig ez benne van a januári választáson nyertes koalíció programjában. És nyilván nem hagyhatjuk figyelmen kívül a magyar diákszervezetek követeléseit sem, amelyek között lényeges pont a tandíjmentesség.

Azt fogják megvizsgálni, mi lenne, ha mindenki ingyen tanulna? Bárki, aki bemegy az utcáról az első egyetemre?

Nem, erről szó nincs. Azt vizsgáljuk meg, milyen feltételek mellett lenne megoldható az ingyenes felsőoktatás. További megrendelés a hatástanulmányra nem szól. Egyébként, amikor októberben bemutattuk a programunkat, hangsúlyoztuk, hogy az nem a végleges változat, az csak egy vitaanyag. Nyilván minden ép eszű ember tudja, hogy az ingyenes felsőoktatásnak vannak financiális, szervezeti és politikai feltételei.

A bejelentésben, úgy érzem, az utóbbi a legerősebb. A Fidesz rezsit csökkent, az MSZP ingyenegyetemet ígér.

Hangsúlyozom, nem kijelentés, nem ígéret a részünkről a tandíjmentesség, csak annyit mondtunk, hogy készítünk egy hatástanulmányt. Amint ez meglesz, annak eredményeit nyilvánosságra hozzuk.

Mikor lesz meg?

Nagyjából három hét múlva már kijöhetnek az első eredmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik