Belföld

Hadititkok a NATO fehérvári egységénél

A Magyar Honvédség Informatikai Napján, február 8-án adták át annak a századnak az épületét, mely a NATO magyarországi informatikai központjaként működik majd.

A kettes számrendszer, az igenek és nemek logikai csoportosítása úgy, hogy abból gazdag információ kinyerhető, illetve továbbítható legyen, ez fűződik Neumann János matematikushoz, akit a számítógép atyjának is neveznek. 1957. február 8-án, Washingtonban halt meg a magyar tudós, ezért tiszteletére február 8-án tartja a Magyar Honvédség az Informatika Napját.

A székesfehérvári Nagysándor József laktanyában Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ismertette a megjelenteknek a NATO Telepíthető Híradó és Informatikai Század (angol rövidítése: DCM) működését, illetve az alakulat új központját.

A fehérvári laktanyában megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere is.

Hende Csaba az épület átadásakor hangsúlyozta, hogy a magyar katonák mindig is az élen jártak a haditechnika informatikai vonalán. Az új század minden tagja rendelkezik legalább egy felsőfokú nyelvi felkészültséggel, amit az informatikai tudásuk és tapasztalatuk alapján a NATO bármely kötelékében kamatoztatni tudnak.

A DCM személyi állománya a NATO korszerű híradó és informatikai eszközeit kezeli, és ezzel segíti a szövetség védelmi képességeit. A technikai beruházást a NATO vállalta magára, míg hazánk a személyi állományt biztosítja. Mostantól, a DCM megalakulásával már tábori körülmények között is képesek lesznek katonáink a híradó és informatikai rendszerek magas szintű kezelésére, sőt, e rendszer továbbfejlesztésére is.

Az új katonai központot 600 millió forint értékben alakították ki a NATO költségvetéséből a székesfehérvári Nagysándor József Laktanyában, melynek üzemeltetését is a szövetség finanszírozza.

A létesítményt Hende Csaba, Benkő Tibor és Vargha Tamás adták át. Tekintettel arra, hogy az épület egyes szárnyaiban katonai védettség alatt levő anyagokat, eszközöket és információkat tartanak, a sajtó munkatársainak nem engedték meg, hogy az épületben szabadon járhassanak. Az épületbejárást csak zárt körben tehették meg az arra meghívott és kiemelt személyekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik