Belföld

Gyomorszájba vágással zárult a Pass-port

Egy szociológiai kutatással, három színházi darabbal és rengeteg aktuális problémát felvető kérdéssel zárult a szegedi-szabadkai együttműködés, a Pass-port.

A hamarosan lezáruló Pass-port együttműködés tapasztalatait foglalták össze a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület képviselői a szegedi Belvárosi Moziban. A határokon átnyúló projekt a szerbek, szerbiai magyarok, magyarországi szerbek és magyarok kapcsolatát vizsgálta meg. A szabadkai magyar, szerb, és szegedi magyar színészek 100 videointerjút készítettek az érintettekkel, hogy érzéseiket, szemléletüket beledolgozzák a Pass-port színpadi trilógiájába. Urbán András rendező különösen fontosnak találta, hogy a színészek maguk beszélgettek el az emberekkel, mert így még intenzívebben hatott rájuk a téma.

Béres Márta, a Kosztolányi Dezső Színház színésze
Fotó: Révész Róbert

“Az első gyomorszájon ütés maga az interjúztatás volt” – elevenítette fel Béres Márta, a Kosztolányi Dezső Színház színésze. Borzasztónak gondolta, mikor az iskolákban a gyerekek véleményét hallgatta.– “Hihetetlen mennyire borúlátóak a fiatalok, és mennyire nem látnak semmilyen jövőt. A beszélgetés után úgy éreztem, hogy ha már ők is így gondolkodnak, akkor nincs remény, akkor már nem tudom, hogy kéne tovább élni – mesélte őszintén élményeit a színésznő, akire szintén nagy hatást gyakorolt a darab. – Azt hiszem, soha többet nem tudom meghallgatni úgy az Örömódát, mint régen. És soha többet nem tudok úgy átjönni Szegedre, mint az előadás előtt.”

Nemcsak interjúkat, hanem a mindenki által kitölthető online kérdőívet is felhasználták a színdarabhoz. Mikes Imre Elek, a Kosztolányi Dezső Színház színésze elmondta, hogy a kutatói munka segített neki belelátni olyan nézőpontokba, attitűdökbe, amikről korábban nem tudott. Megértette, hogy mennyire indokolatlanok az előítéletek, és ezáltal a sajátjait is újravizsgálta.

Béres Márta és Mészáros Árpád
Fotó: Révész Róbert

A MASZK Egyesület művészeti vezetője, Balog József a trilógia fontosságát a mostani valóság közvetítésében látta. Igazi kérdések születnek, melyek élő problémákat vetnek fel. „Az volt az érdekes a számomra, hogy a kisebbségi vagy a határon túli magyarság kérdésében mennyire megelégszik a politika, a média és a művészet is a pszeudo kérdésekkel, válaszokkal, amelyek történelmet idéznek, és nem a jelen valóságban élnek.”

Seres István Pipu, Csorba Kata, Pletl Zoltán és Mezei Kinga
Fotó: Révész Róbert

A többször elhangzott „gyomorszájba vágó” trilógiát akár egyben, háromfelvonásos verzióként is tervezik majd Szegeden játszani. Szabadkán legközelebb február 25-27-28-án lesz újra látható a 3 rész. .A háttérmunkálatokról, alkotókkal készített interjúkról összeállított dokumentumfilm hamarosan mindenki számára megtekinthető az immáron 10 éve folyamatosan együttműködő partnerek honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik