Belföld

Rendőrségen a Papcsákot gúnyoló kommentelő

Idézést kapott egy Papcsák Ferencet gúnyoló kommentelő. A közszereplőnek joga van megvédeni magát – véli a képviselő.

„Fizessen Papcsák és szemérmetlen, népnyúzó bandája”, „őrült fityiszes polgármester, gerinctelen”, „igazi pojáca ez is, taigetosz pozitív”. Ilyen, a Népszava és a Hir24 áprilisban megjelent – a kommunális adó kivetése és a Hermina úti szakrendelő tervezett bezárása ellen szervezett demonstrációról szóló – cikkeihez érkezett hozzászólások miatt nyújtott be bírósági keresetet Zugló fideszes polgármestere.

Lapunk facebookos kommentelést használ, az oldalunkon nem kell regisztrálni vagy személyes adatokat megadni ahhoz, hogy valaki hozzászóljon egy cikkhez, ehhez elég belépni a Facebookra. Így értelemszerűen adatot sem tárolunk a kommentelőinkről. A Népszava pedig nem adta ki a rendőrségnek az „Ezren tüntettek Papcsák ellen” című cikkhez írt véleményük miatt feljelentett internetes hozzászólók adatait. Ám egyikük – mint írtuk – mégis idézést kapott azzal, hogy jelenjen meg a rendőrségen, mert tanúként kívánják kihallgatni a rágalmazás miatt folyó nyomozásban.


Papcsák Ferenc (fotó: Kummer János)

Az FN24 megkérdezte Papcsák Ferencet annak idején, mi értelme a feljelentésnek, és mit akar elérni az eljárással. A polgármester elmondta, hogy „nem feljelentést tettem, hanem keresetet indítottam személyiségi jogok megsértése miatt ismeretlen magánszemélyekkel, de leginkább a lapokkal szemben”.

Kijelentette, hogy bár a közszereplőnek az átlagosnál többet kell elviselnie. rágalmakat, hazugságokat, a becsület csorbítására alkalmas tényeket, kijelentéseket azonban senki sem köteles elviselni. „Én sem vagyok köteles. Gyurcsány Ferenc sem köteles. Senki sem köteles.”

A fideszes képviselő kifejezetten örült annak, hogy elindított egy vitát ez ügyben, azt sérelmezi, hogy a gyalázkodók nem vállalják a nevüket a véleményük mögé.

Mint mondta, ő bevállalja. „Sőt jó szívvel közlöm a nagy nyilvánossággal a véleményemet, hogy álljon meg a menet, rágalmazni, emberek becsületébe belegázolni, hazugságokat állítani az álláspontom szerint még ebben a szabad térben sem lehet következmények nélkül. Jogom van, uram bocsá’, a ius murmurandi, a mormogás joga alapján felszólalni. Pont annyi, mint annak a kommentelőnek, akinek nem tetszik az én tevékenységem. Ezért a szabadságért küzdöttünk, ezért volt a rendszerváltozás, nem vitatom el. De gyalázkodni nincs joga.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik