Belföld

Nem éri meg autópályán bliccelni!

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. célja, hogy az autópálya használók körében minél kisebb legyen az az arány, akik a jogosultság megváltása nélkül használják a gyorsforgalmi úthálózatot.

A hazai autópályák és autóutak többségét, továbbá az országos főutak egyes szakaszait a vonatkozó jogszabályok alapján kizárólag úthasználati díj megfizetésével, azaz e-matrica előzetes megvásárlásával lehet igénybe venni. Ha valaki díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési nyilvántartás, illetve az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzése a díjköteles útszakaszon belül bárhol történhet manuális és elektronikus eszközökkel egyaránt. Ide tartoznak a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenők, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágak is.

 

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a jogosulatlan úthasználat ellenőrzésére, amihez fix kamerákkal, illetve mobil kamerás járművekkel gyűjti az adatokat. Ezen túlmenően – törvényi felhatalmazás alapján – ismét elindította a helyszíni megállításos ellenőrzést, amit úgynevezett mobil ellenőrzőcsoportokkal lát el. „Az ÁAK-nak nem a pótdíjak, büntetések kiszabása a célja, hanem éppen ellenkezőleg. A mobil ellenőrzőcsoportok folyamatos jelenlétével a vásárlási kedvet szeretnénk növelni és egyúttal a bliccelés lehetőségét visszaszorítani.” – közölte a helyszíni bemutatón Varga Zoltán, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. díjszedési igazgatója.

A mobil ellenőrzőcsoportok – többszörös tesztidőszak után – 2012 decemberében kezdték meg a munkájukat. Jelenleg 6 önálló csoport dolgozik speciális gépjárművekkel és informatikai felszereléssel, akik folyamatosan jelen vannak Magyarország gyorsforgalmi útjain. A csoportok hat telephelyről látják el feladataikat (Gödöllő, Emőd, Újhartyán, Szeged, Mosonmagyaróvár, Eszteregnye).

A mobil csoportos ellenőrzés fő sajátossága – a mobil kamerás adatgyűjtéstől eltérően -, hogy a járművek rendszámát egy mobil ellenőrző készülék vizsgálja meg, ami azonnal kimutatja, hogy az ellenőrzött jármű rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal vagy sem. Amennyiben a gépjármű fennakad a rendszeren, azaz jogosulatlanul használta az adott útszakaszt, a pótdíjat a helyszínen be kell fizetni. Erre a mobil irodával ellátott, speciális kialakítású kisbuszokban készpénzben forintban és euróban, vagy bankkártyás fizetéssel is lehetőség nyílik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik