Belföld

Cigányiskolákat nyitna a Jobbik

A „társadalmi működést zavaró családok” gyerekeinek tervez külön iskolát az ellenzéki párt.

Kormányra kerülése esetén bentlakásos iskolákat nyitna a hátrányos helyzetű, többségében cigány gyerekeknek a Jobbik. Egyebek között erről döntött az ellenzéki párt képviselőcsoportja kétnapos kihelyezett frakcióülésén a Heves megyei Demjénben – nyilatkozott a tanácskozás után Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető az MTI-nek.

Megfogalmazásuk szerint azoknak a családoknak a gyermekeit fogadnák a kollégiumokban, akik „kitermelik az alulszocializált, társadalmi működést zavaró állampolgárokat”. A Jobbik elnöke szerint ezeket a gyerekeket a társadalmi integrációjuk érdekében – ha az illetékes hatóság úgy dönt – bentlakásos iskolákba kellene utalni „életük minél korábbi időszakában”. Vona Gábor szerint az eddig a roma integrációra költött forrásokból, valamint a családoknak utalt iskolai támogatásból és a szociális juttatások egy részéből lehetne finanszírozni ezt a rendszert.

2-3 vízlépcső

Emellett a Jobbik elnöke egy másik elképzelést is ismertetett, amelyet 2014-es kormányra kerülésük esetén meg kívánnak valósítani. Az ellenzéki párt munkacsoportot állít fel a dunai vízenergia-hasznosítás és vízszabályozás részletes tervének kidolgozására. Ennek egyik biztos eleme lenne „két, de inkább három” vízlépcsős erőmű építése a Dunán, egy a Tiszán, valamint a Duna–Tisza-csatorna megépítése is.

Vona Gábor hangsúlyozta: egyik vízlépcsőt sem Bős-Nagymarosra tervezik, az ott kialakult „politikai patthelyzet” miatt. A frakcióülésen Nyergesújfalu, Adony és Fajsz neve merült fel a leendő vízlépcsők lehetséges helyszíneként.

A Jobbik elnöke szerint ezek megépítésével csökkenthetők lennének az aszálykárok, nőne Magyarország vízmegtartása, akár százezer új munkahelyet lehetne teremteni, környezetbarát energiaforrást jelentene, és ötszázezer hektár termőföld öntözéses gazdálkodását is meg lehetne oldani. Emellett pedig a hazai hajózás, vízi közlekedés is fellendülne, valamint ezek a nagyszabású állami beruházások a gazdaságot is beindítanák – érvelt Vona Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik