Belföld

Betiltják a tavaszi horgászatot Magyarországon?

Egy szervezet javaslata alapján márciustól júniusig tilos lenne horgászni és halászni hazánkban.

Az egyik legjobb időszak esne ki így a horgászok életéből. Mindössze 50 ezer aláírást kell gyűjteni továbbá a parlament döntésétől is függ, hogy mennyire változtat a halászati törvényen. Az Országos Választási Bizottság Brumbauer Tibornak, a Tiszai Vitorlás Egyesület elnökének kérdését hitelesítette, melyben azt kezdeményezi, hogy március 1-je és június 1-je között általános halászati és horgászati tilalmi időszakot vezessenek be. A kezdeményező az alábbi kezdeményezéshez gyűjt aláírásokat: “Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény megvitatását az általános halászati tilalmi időszak bevezetése végett?”

Litresits András OVB-tag a kezdeményezés tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadászati törvény is meghatároz egy általános tilalmi időszakot, míg a horgászatra és a halászatra vonatkozó jogszabályok csak egyes halfajok kifogását tiltják. Szavai szerint egy halászat során nem túl életszerű, hogy a különböző halakat a jogszabályok érvényesítése érdekében szétválogassák, majd a védetteket “kíméletesen” visszaengedjék a vízbe.

Az országos népi kezdeményezések támogatására a most hitelesített mintapéldányokkal megegyező íveken lehet aláírást gyűjteni, erre két hónapja van a kezdeményezőnek. Ha összegyűlik legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírása, akkor az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

Magyarországon körülbelül 310 ezer regisztrált horgászt számolhatunk. Ennyi embert fosztanának meg legkedvesebb elfoglaltságuktól, ha bevezetik ezt a törvényt. Ez természetesen az Országgyűlés döntésén is múlik, továbbá a köztársasági elnöknek is alá kell írnia a törvénymódosítást. A szóbeszédek szerint azonban Áder János, maga is sokat horgászik, így vélhetően ő sem vennél félvállról a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik