Belföld

Forró Lajos és Kovács-Tanács Istvánné megyei kitüntetést kap

A Csongrád Megye Közművelődéséért Díj odaítéléséről dönt a megyei közgyűlés következő ülésén. Egy újságíró és egy művelődésszervező kapja idén az elismeréseket.

Ez az elismerés annak az egyénnek és közösségnek adományozható, aki a közművelődés, a közgyűjteményi és levéltári munka területén a megyében vagy a megye érdekében kimagasló eredményt ért el. A közművelődés megyei rendezvényeinek szervezése, a tudományos kutatómunka terén elért eredményeivel közvetlenül vagy közvetve hozzájárul Csongrád megye fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.

Forró Lajos 1970. január 2-án született Zentán, 1991 óta Szegeden él. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola történelem, média és könyvtár szakának elvégzése után a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát történelemből. Jelenleg a Debreceni Egyetem Történettudományi és Néprajzi Doktori Iskolájának hallgatója.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanársegédjeként, valamint a TiszapART Kulturális Televízió stúdióvezetőjeként sokat tesz a Csongrád megyei médiakultúra felemelkedéséért. 2012-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetem sajtódíját. Elnöke a Fiatalok a Dél-alföldi Médiában Alapítványnak valamint a 2011 óta működő Délvidék Kutató Központ Alapítványnak.

Kovács-Tanács Istvánné 1987-ben kezdett dolgozni az ásotthalmi Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban, 2001 óta ő a jogutód intézmény vezetője. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán szerzett könyvtárosi diplomát, majd 2008-ban a bajai Eötvös József Főiskolán felsőfokú kulturális menedzser képesítést.

Alapítóként vesz részt a KÖZ-PONT Egyesület Ásotthalom munkájában, amely a Teleházat is működteti a községben. Szintén alapítója a Csutri Hagyományőrző Egyesületnek, amely néptánc, népdal, néphagyományok ápolását, megőrzését, illetve az ezzel foglalkozó csoportok támogatását tűzte ki célul. Mind a művelődési ház és könyvtár, mind az egyesületek működését pályázati programokkal is igyekszik bővíteni, emellett évek óta segít az Ásotthalmi Polgárőr Egyesület pályázatainak elkészítésében is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik