Belföld

Enyedi Ildikó kikosarazta az MMA-t

Enyedi Ildikó (Enyedi Ildikó)
Enyedi Ildikó (Enyedi Ildikó)

Az én XX. századom című filmből nem lesz részlet az MMA-s összeállításban. A rendező levélben tiltotta le.

A Magyar Művészeti Akadémia megkereste Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendezőt, hogy a magyar filmklasszikusokat népszerűsítő reklámspotban néhány kocka szerepelhessen Az én XX századom c. filmjéből. A rendező válaszlevélben elutasította a felkérést.

„Nagyon örülnék, ha az én első filmem is ott szerepelhetne a nagy klasszikusok között. Ennek egyetlen akadálya, hogy a reklámspot a MMA nevű szervezet égisze alatt készül” – kezdi a levelet Enyedi.

Azt írja, hogy mint konzervatív ember, mélységesen elítéli, hogy bárki, bármilyen ad hoc szerveződés gyengítse a Magyar Tudományos Akadémia (és annak művészeti tagozatának) erejét, hatáskörét, legitimitását. Úgy véli, hogy amit Széchenyi István létrehozott, azt kötelességünk ápolni, tovább építeni és a kor követelményeihez igazítani, nem pedig lerombolni, kikerülni, elszigetelni. Ezért tartja lehetetlennek, hogy hozzájáruljon a film bármely részletének felhasználásához.

Van száz perce? Nézze meg a teljes filmet!

„Az sem világos számomra, hogyan tarthat igényt az MMA, mely e művek elkészítéséhez semmilyen módon nem járult hozzá, ilyenfajta válogatás elkészítésére (a Duna TV-n futó filmsorozatra is gondolok itt). Nem helyes ilyen módon, esetleg már véleményt mondani képtelen alkotók munkáinak felhasználásával megpróbálni legitimálni egy szervezetet” – szögezi éle Enyedi Ildikó.

Sorozatos kilépések

Az MMA elnökének, Fekete Györgynek nyilatkozatai és az akadémia kirekesztő politikája miatt onnan kilépett Fehér László és Bukta Imre festőművész, Nagy József és Novák Ferenc koreográfus, Ekler Dezső építész, Korniss Péter fotográfus, Tompa Gábor rendező, Cserhalmi György színművész, Rost Andrea operaénekes, Szakonyi Károly író és Kaján Tibor karikaturista is.

Závada Pál az FN24-nek adott interjúban azt mondta, ha egy köztestület vezetője ennyire szalonképtelen, akkor becsületbeli ügy onnan kilépni. A Kossuth-díjas író szerint „elég nehéz megérteni, hogyan képesek komoly művészek elnökként tartani” egy olyan figurát, mint Fekete György.

Január végén az MMA elnöksége (Ács Margit, Dévényi Sándor, Jankovics Marcell és Sára Sándor) is lemondásra szólította fel Feketét, ám furcsa körülmények között az elnökségi ülés után visszakoztak.

Szabó Máté ombudsman a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (AB). Az alapvető jogok biztosa szerint ugyanis ellentétes a művészeti szabadsággal az, hogy az MMA alapító tagjai csupán egyetlen civilszervezetből kerülhettek ki. Azt is alaptörvénysértőnek tartja, hogy a művészeti akadémiáról szóló törvény lehetővé teszi az MMA számára, hogy maga határozza meg a tagság feltételeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik