Belföld

Bekeményített az LMP

szavaznak az LMP kongresszuson (lmp, kongreszus)
szavaznak az LMP kongresszuson (lmp, kongreszus)

Arra kérik a pártból kilépőket, hogy nyilatkozzanak, visszaadják-e a mandátumukat, vagy függetlenként folytatják munkájukat.

Kedden megrekedtek a frakció sorsáról szóló tárgyalások, és habár az LMP továbbra is folytatná az egyeztetéseket, de ehhez szükség van a Párbeszéd Magyarországért „párbeszédképességére” – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László.

A választmányi szóvivő kijelentette, miután a nyolc, a pártból kilépett és a Párbeszéd Magyarországot létrehozó képviselő az LMP listáján szerezte parlamenti mandátumát, „joggal” gondolják azt, hogy „már csak az LMP szavazói iránti tiszteletből is vissza kellene azt adniuk, hiszen egy másik pártot hoztak létre”.

Nem a frakciószövetségre

Heltai László közölte: az LMP kongresszusán meghozott döntés értelmében arra kérik ezeket a képviselőket, nyilatkozzanak arról, hogy mit terveznek a mandátumukkal. Jelezzék, hogy azt visszaadják-e, vagy függetlenként folytatják a munkát, mert ezzel lehetne tiszta alapokat teremteni a tárgyalások lezárásához és egy működőképes LMP-frakció megteremtéséhez – mondta. A tárgyalásoknak a hétfői parlamenti kezdésig le kell zárulniuk – tette hozzá.

A párt kongresszusának felhatalmazása alapján megpróbálják megőrizni a frakció működőképességét, de a frakciónak az LMP-t kell képviselnie. Ebből következik az az álláspont, hogy nem akarnak frakciószövetséget létrehozni – fogalmazott.

Azt mondta, van olyan megoldás, amelyik még kilépések esetén is fenntartja a frakció működőképességét, de a zajló tárgyalásokra való hivatkozással a tartalmi részekről egyelőre nem akart beszélni.

Talán a 4K!-ra

Az LMP megfontolja a 4K! együttműködésről szóló felkérését – mondta Heltai László. A két párt kapcsolata eddig is nagyon jó volt, a Lehet Más a Politika pedig minden olyan erővel hajlandó párbeszédet folytatni, amelyik távol akarja tartani magát a két nagy elvi csoportosulástól – fogalmazott a választmányi szóvivő.

Istvánffy András, a 4K! elnöke szerdán jelentette be, hogy szövetségi együttműködést kezdeményez az LMP-vel „a valódi fordulat eléréséért”. A pártelnök szerint az elmúlt hónapban valójában egy tisztulási folyamat zajlott, mely során elvált egymástól, hogy kik azok, akik a restauráció erői, azaz a 2010 előtti állapotok visszaállításán dolgoznak, és kik azok, akik egy “„alódi korszakváltásért” akarnak tenni.

Mezei Dávid, a 4K! egyik alelnöke szerint a szavazók 2014-ben „négy lista közül” választhatnak majd valószínűleg. Szavazhatnak a jelenlegi kormányra, a szélsőjobboldalra, az MSZP–Bajnai összefogás listájára, valamint a korszakváltók szövetségére – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik