Belföld

Zászlókkal vágunk vissza a románoknak

Székely lobogók kerülnek az önkormányzatokra, miután a kormány szerint megsértették a határon túliak jogait.

Kedden a kormány támogatásával és közreműködésével két budapesti önkormányzat is kitűzte a székely zászlót az épületére. A zászlókat – szám szerint ötven darabot – Pozsgay Imre szervezete, a Tisztességes Választásért Alapítvány osztja a kerületeknek és településeknek, hogy így vállaljanak szolidaritást a székelyekkel „szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben”.


(Fotó: MTI / Soós Lajos)

A külügyi államtitkár, aki Budafokon segédkezett a zászlótűzésben, úgy fogalmazott, azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, „szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi”. Németh Zsolt felidézte a román honvédelmi miniszter hétvégi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román állami jelképek ellen.


Erzsébetváros is kitűzte (Fotó: Neményi Márton)

A székely zászló elleni támadást az államtitkár a közösség jogai, autonómiája és a léte elleni támadásnak nevezte. Azt azért biztatónak tartja, hogy elmozdították tisztségéből a Kovászna megyei kormánymegbízottat. A tavaly májusban prefektussá kinevezett Codrin Munteanu a magyar feliratok és a székely szimbólumok elleni intézkedéseivel keltett feltűnést a 74 százalékban magyarok lakta székelyföldi megyében. A budafoki eseményen Némethen és Szabolcs Attila polgármesteren kívül ott volt Pozsgay, Bíró Zsolt MPP-elnök és az RMDSZ-es Lázár Kiss Barna, a kerület testvérvárosa, Barót polgármestere.


Vattamány és zászlói (Fotó: Neményi Márton)

Néhány órával később kitűzte a zászlót Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere is. A lobogók „határozatlan ideig” maradnak a helyükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik