Belföld

Százezer magyar nő választotta a kedvezményes nyugdíjat

Csaknem százezer nő élt a 40 éves munkaviszony utáni korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével a jogszabály hatályba lépése óta eltelt két évben - írja a Világgazdaság.

A napilap szerint a Fidesz választási ígéretét beváltó jogszabály hatályba lépése óta eltelt két évben a nők korkedvezményes nyugdíjazásával kapcsolatos költségvetési kiadások is radikálisan emelkedtek: a 2011-es 26,3 milliárd forintról tavaly 109 milliárd forintra nőttek.

Nem csak a Fideszben, de a kormányban sem gondolták, hogy ekkora sikere lesz a kampányígéretre épülő jogszabálynak, amely alapján valóban minden nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. A 2011. március 1-je óta érvényben lévő lehetőséggel az első évben még csak 16,5 ezren, 2012-ben azonban már csaknem ötször többen, 79,4 ezren éltek.

Emiatt drasztikusan emelkedtek az ellátással kapcsolatos kiadások is: míg 2011-ben 26,3 milliárd forintot, tavaly ennek több mint a négyszeresét, 109 milliárd forintot fordítottak a 40 évnyi szolgálati idővel nyugdíjba ment nők járadékának fedezetére. Ez utóbbi kiadás nemcsak az előző évit, de a 60,7 milliárd forintos előirányzatot is jelentős mértékben, 80 százalékkal meghaladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik