Belföld

Százmilliókba kerül a válás

Tiszafüredet 412 millió forint megfizetésére kötelezte a bíróság a Tiszaszőlős önkormányzata által indított vagyonmegosztási perben.

A múlt héten meghozott határozatával a Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta a Szolnoki Törvényszéknek a vagyonrészkiadás iránt indított perben 2012 májusában hozott ítéletét. A bíróság arra is kötelezte az alperest, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül szolgáltasson a felperes közigazgatási területén megépített és birtokában tartott szennyvízvezeték tulajdonba adásához szükséges adatokat.

A települések 2002-ben külön váltak egymástól. A vagyonfelosztás bizonyos kérdéseiben sikerült megállapodniuk, néhány pontban azonban jogi útra terelték az ügyet. Az elsőfokú bíróság többek között megállapította, hogy az 1,4 milliárd forintnyi vagyonértékre jogosult Tiszaszőlős 634 millió értékű vagyonrészt kapott meg Tiszafüredtől.

Az elsőfokú bíróság természetben rendelte kiadni a Tiszafüred területén található szennyvízvezetéket 404 millió forint értékben, míg a fennmaradó 412 millió forint vagyonrészt pénzben kellett volna az alperesnek megtéríteni.

A tiszafüredi önkormányzat fellebbezésében azt kérte, hogy az összeg megfizetése helyett a másodfokú bíróság az ingatlanok, illetve egyéb vagyonelemek kiadására olyan teljesítési határidőt – 15 évet – rendeljen el, amely nem okozza működőképességének ellehetetlenülését. Az ítélőtábla álláspontja szerint ehhez Tiszafürednek olyan adatokat kellett volna szolgáltatnia, amelyek alapján a bíróság mérlegelheti a vagyonmegosztásnak ezt a módját. Tiszaszőlős megjelölte azokat az ingatlanokat, amelyeket elfogadott volna, de az alperes azoknak az átadásához nem járult hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik