Belföld

Izmosodik az éhségmenet

A hétvégén négy helyről indultak, indulnak meg a közmunkások és a velük sorsközösséget érzők, hogy végül a Kossuth téren tiltakozzanak a kormány nyomormélyítő politikája ellen.

Szombaton a komoly tüntetési hagyományokkal bíró Viharsarokból startolt az éhségmenet – írja a Népszava.hu. Útra kel az a megye is, ahol talán a legmélyebb a szegénység: Borsod-Abaúj-Zemplénben mintegy 67 ezer munkanélkülit regisztráltak, így a hivatalos állástalansági arány majdnem 23 százalék a megyében – összehasonlításképpen: az országos átlag nem egészen 11 százalék. (Megjegyzendő: a hivatalos statisztika jócskán alulmúlja a valós helyzetet, egyes becslések szerint a megye fele munkanélküli a valóságban.)

A borsodiak Ózdról startolnak, a településről, ahol a rendszerváltás után összeomlott a nehézipar, és emberek ezrei válnak munkanélkülivé. Utána Farkaslyukra vonul a menet, ahol – szintén vagy húsz éve – bezárt a település lakosságának dolgot adó Bánya. Nem véletlen, hogy ebben a megyében a közmunkások szinte egy az egyben léptek be a Közmunkás Szakszervezetbe – amelynek társelnöke, Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő szintén Ózdról kezd vonulni.

Persze nem csak Borsodban forr az elégedetlenség – vasárnap megindult két másik megye is: Somogy és Hajdú-Bihar. A somogyiak a kaposvári kormányhivatal előtt gyülekeztek, és szerdán lépik át a megyehatárt. A kormánypárti kommunikáció szerint semmi másról nincs szó, kizárólag az MSZP szítja a feszültséget – ugyanis, miképp azt több fideszes politikus és kabinettag deklarálta, mintegy 47 ezer forintból meg lehet élni. Megjegyzendő: az ombudsman elmarasztaló jelentése után a kormányzat a közmunkások nettó járandóságát megemelte, így most az valamivel több mint 49 ezer forint. Igaz, a kabinet folyamatosan arról beszél, hogy a közfoglalkoztatási tarifa mintegy 75 ezer forint, ám arról nem beszél a kabinet, hogy ebből majdnem 30 ezer forintnyi adót és járulékot von el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik