Belföld

Savanya István Kanadában írja magyar énekeit

Ki is Savanya István? Költő, zenész, előadóművész, nyelvtanár? Vagy magyar kultúra sikeres nagykövete Észak-Amerikában?

Erre a kérdésre nagyon könnyű választ adni. Ugyanis Savanya István – aki Szeged és az ország egyik ismert és kedvelt előadó művésze volt a nyolcvanas években, a felsoroltak közül mindegyikben jeleskedik. Harminc éve csodálatos hangú feleségével, Várkonyi Eszterrel Kanadába települtek ki, és a kezdeti évek nehézségei után Savanya István és Várkonyi Eszter otthonra lelt Szegedtől sok ezer kilométernyire, két gyermekük is született. Az angoltanárként dolgozó házaspár ma is mindent megtesz annak érdekében, hogy mind szélesebb körben népszerűsítse hazánkat Kanadában – írtuk tavaly nyáron a szeged24.hu-n, amikor Savanya István egy nagysikerű koncertkörút keretében látogatott haza szülővárosába.

Ex-Libris díj a legjobbaknak

Savanya Istvánt a közelmúltban a rangos Ex-Libris-díjjal díjjal tüntették ki. Az Ex-Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozik, 8 önálló regionális kuratórium (Délvidék, Kárpátalja, Felvidék, Partium, Közép-Erdély, Székelyföld, Magyarság a világban, Magyarország) döntései alapján adományozzák. Mindenki azért kapja, mert oszlopa a magyar kultúrának, a hagyományokból táplálkozó nemzeti szellemnek, amelyet nem csak ápol, megvéd, hanem épít, alkot is.

Savanya István szinte az első pillanattól a mai napig tevékeny résztvevője Dél-Alberta magyar kulturális életének. Nem sokkal oda költözésük után István a Hungarian Canadian Cultural Association kulturális igazgatója lett, és dolgozott éveken át. Emellett a 80-as évek közepe táján megalakította a Kaláka irodalmi színpadot, amely öt előadást, a Kőmíves Kelement, a Petőfi szabadságharcos költészetéből összeállított Lant és kardot, a Pázmány lovagot, a Lopják a szőlőt, valamint a Losonczi című darabokat vitte sikerre István rendezésében. A Vadrózsa táncegyüttes felkérésére kezdett el újra magyar népdalfeldolgozásokat előadni Eszterrel. Ez az irány mai napig szerves része tevékenységének, és vers-megzenésítéseiben tudatosan törekszik magyar népzenei elemek megszólaltatásásra, népi hangszerek használatára.

Vers, zene, önálló estek

A helyi Rogers Cable TV a zenei programokat, az irodalmi színpadi előadásokat rögzítette, és éveken át többszöri ismétléssel sugározta. Az irodalmi színpad darabjaihoz kezdett István először vers-megzenésítéssel foglalkozni. Később László Józseffel és dr. Barabás Árpáddal közösen előadott „Diák, írj magyar éneket!” című zenés irodalmi esthez írt dalbetéteket. Calgaryban az idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre az általa indított és a Hungarian Canadian Cultural Association által támogatott Versünnep című költészet napi műsor.

István folyamatosan ír, zenésít meg és rendez saját alkotásaiból összeállított önálló szerzői esteket Kanada és az Egyesült Államok magyar közösségeiben, illetve rendszeresen látogat haza, és Erdélybe koncertfellépésekre. Számtalan itthoni televíziós, rádiós programnak volt meghívott vendége. Magyarországon az ő kezdeményezésére indult a Netversfesztivál, illetve ötletgazdája és névadója volt a Szentes városában azóta valósággá vált Népzenészek terének. Eddig három önálló esttel jelentkezett Otthoni ének, A fénynek háttal és Hangulatok címmel.

Adj jelet és a Fénynek háttal

Az International Society of Poets több ízben jelölte az év költője címre. 2002-ben elnyerte a Kortárs Költészetben Nyújtott Kíváló Teljesítményért járó Ezüstserleg díjat. Angol nyelvű költői sikerei mellett Az Adj jelet és A fénynek háttal című magyar nyelvű kötetekben jelentek meg versei.

Az Otthoni ének és a Tollrajzok című cd-ken, valamint YouTube videókon hallhatok dalai. Calgaryban rendszeresen képviseli és bemutatja magyar zenei anyanyelvünk színes repertoárját nemzeti ünnepeken, illetve a Calgary Folk Arts Council által szervezett multikulturális rendezvényeken.

Saját kulturális és alkotóművészi munkája mellett István több évtizede szervez neves hazai előadók számára vendégszerepléseket Nyugat Kanadában. Ilyen estek voltak például Vikidál Gyula, a Téka együttes, az Ökrös együttes, Berecz András, Tolcsvay Béla, Kátai Zoltán, Dévai Nagy Kamilla, Pomázi Zoltán, Nagy Bandó András és Bródy János fellépései.

A könyvünnepre hazatér

És hogyan találkozhatnak a Csongrád megyeiek a neves művésszel? Nos, Savanya István jelenleg a 2013-as tavaszi könyvheti rendezvénysorozat koncertturnéjára készül Magyarországra és Erdélybe. Ez a vendégszereplése, mint az eddigiek jelentős része is a Hungarian Arts and Heritage Foundation of Alberta, illetve a Hungarian Canadian Cultural Association támogatásával valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik