Belföld

Eurovíziós Dalfesztivál: íme az első középdöntősök

Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, Keresztes Ildikó, Rácz Gergő, Baricz Gergő, Gyurcsík Tibor, valamint Palcsó Tamás jutott tovább.

A két fiatal tehetség, Agárdi Szilvi és Pál Dénes előadásában a Szíveddel láss (szerzők: Szabó Zé és Molnár Tamás) című érzelmes és megható dal 48 pontot kapott az öttagú zsűritől, csak eggyel kevesebb jutott az egyik legnépszerűbb magyar énekesnőnek, Keresztes Ildikónak, aki a Nem akarok többé játszani című dalt, Köteles Leander, Deutsch Gábor és Tisza Gergely szerzeményét énekelte.

Szintén a zsűri juttatta tovább (45 ponttal) Rácz Gergőt és a Csak állj mellém című dalt, amelyet az előadó és Geszti Péter jegyez; Rácz Gergő a V.I.P. együttes tagjaként 1997-ben a 12. helyen végzett a dublini Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az M1 és a Duna World csatornán élőben közvetített első elődöntő további hét dalából a tévénézők sms-szavazataival Baricz Gergő és a Húz című dal (a szerző előadásában), a tavalyi magyar versenyen döntőbe került Gyurcsík Tibortól az Örök harc (szerzők: Vödrös Márton, Molnár Tamás, Horváth György és Geszti Péter), illetve a Palcsó Tamástól elhangzott Ezt látnod kell (Palcsó Tamás, Tabár István) jutott tovább a középdöntőkbe, amelyet február 23-24-én rendeznek. Ide kerül a február 9-i második, illetve a február 16-i harmadik elődöntőből is hat-hat dal. A Dal március 2-i döntőjébe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

A Dal zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a tavalyi bakui versenyen indult Compact Disco frontembere, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető tevékenykedik.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 244 dalt neveztek, közülük előbb 75-öt választott ki a zsűri, amely 30-asra szűkítette a mezőnyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik