Belföld

Cigányügyekről legfelsőbb szinten

cigánytelep (cigánytelep, cigány, roma)
cigánytelep (cigánytelep, cigány, roma)

A romák felzárkóztatásáról tárgyalnak majd miniszterek egy cigányvezetővel.

Döntött a kormány a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásáról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tavaly júliusban kezdődött konzultációs sorozat keretében az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőivel is tárgyalt. A miniszterelnök ezután jelentette be, hogy tervben van egy legfelsőbb szintű cigányügyi egyeztető testület létrehozása.

Kik?

A tanács elnöke a miniszterelnök, társelnöke az ORÖ elnöke, további tagjai az emberi erőforrások minisztere, a belügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A tanács legalább negyedévente tart ülést.

Mit?

A testület fő feladata lesz javaslatokat kidolgozni a felzárkózási és cigányügyi politika stratégiai irányaira, illetve felügyelni a végrehajtást. A tanács javaslatot tesz a kormány társadalmi felzárkózási és cigányügyi politikájára, figyelemmel kíséri a kormány és az ORÖ keret-megállapodásában szereplő célok teljesülését, valamint véleményezi a megállapodás végrehajtásában érintett miniszterek és az ORÖ által készített beszámolókat – áll a közleményben.

Miért?

Az Emmi tájékoztatása szerint a Cigányügyi Egyeztető Tanács létrehozásával lehetőség nyílik arra, hogy a kormányzati struktúra legmagasabb szintjén közvetlen párbeszéd alakuljon ki, és az érintett miniszterek és szereplők bevonásával tekintsék át az eddigi intézkedések végrehajtását, és határozzák meg a romák felzárkózásának segítéséhez szükséges további lépéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik