Belföld

Változnak az adóztatási feladatok

Február 14-e után aa környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat a vámhatóság helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási szervéhez kell beadni.

2013. január 1-jétől az energiaadóval, népegészségügyi termékadóval, valamint akörnyezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a Nemzeti Adó- ésVámhivatal adóztatási szerve látja el -tudta meg a Szeged24 a NAV sajtószolgálatán.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján a 2013. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat (ideértve a bevalláspótlást és az önellenőrzést is) 2013. február 14-éig még a vámhatósághoz kell benyújtani, melyekkel kapcsolatos nyilvántartási, javítási feladatokat a vámhatóság látja el. Eddig az időpontig a befizetéseket is a vámhatósághoz kell teljesíteni.

2013. február 14-ét követően azonban a környezetvédelmi termékdíj, energiaadóés népegészségügyi termékadó bevallásokat (bevalláspótlást, önellenőrzést) már az adóhatósághoz kell benyújtani, melyekkel kapcsolatos nyilvántartási, javítási feladatokat az állami adóhatóság látja el. Ettől az időponttól a befizetéseket is ide kell teljesíteni. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unión kívüli országból vásárolt energiavámjogi szabadforgalomba bocsátásakor továbbra is a vámhatóság állapítja meg az energiaadót határozattal (kivetéses adózás). A termékdíjköteles termékekből képződött hulladékokkal kapcsolatos hatósági feladatok – a környezetvédelmi vagy más hatóságokkörébe tartozó hatósági ügy, illetve eljárás kivételével – szintén a vámhatóságnál maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik