Belföld

Szabálytalanul állnak a kordonok

kordon (kordon)
kordon (kordon)

Ott van munkaterület, ahol dolgoznak, addig, ameddig dolgoznak. Így szól a szabály, vagyis az aluljárókban álló kordonok más célt szolgálnak.

A múlt szerdán kordonnal kerítették el a fal melletti részeket több metrókijáratnál, munkaterületnek minősítve azt. Ezzel gyakorlatilag, szó szerint kitakarították a hajléktalanokat az aluljárókból.

Civilek egy csoportja kedden lebontotta a kordonokat.  (Az Origo videofelvételét itt megnézheti!)

Erőszakkal nem megoldható a hajléktalanok problémája

A magukat „széles baráti körként” aposztrofáló csoport tagjai hangsúlyozzák: nem tartoznak egyetlen szervezethez sem, egyszerűen csak megelégelték, hogy a hatalom „erőszakkal akarja megoldani” a hajléktalanság problémáját, és azt, hogy – mint fogalmaznak közleményükben – hülyének nézik őket.

„Ne rakjanak ki nyíltan hazug „munkaterület” feliratokat oda, ahol semmiféle munka nem folyik, miközben mindenki számára egyértelmű: ezek a kordonok csak arra valók, hogy az Alkotmánybíróság döntését megkerülve kiszorítsák onnan a fedél nélkül élőket. (…) A szegénység növekszik, a gazdagok és szegények közti szakadék mélyül, mindenkit elhagy a biztonságérzet. És ezt nem lehet még több kordonnal, még több őrrel, még több igazoltatással megoldani, akármennyire is próbálják, sőt a helyzet ettől csak rosszabb lesz, és nem csak a szegényeknek, hanem mindenkinek.” – írják.

Büntetés jár a táblák önkényes eltávolításáért

„Vigyázz! Munkaterület! Illetékteleneknek belépni tilos!” ilyen és ehhez hasonló munkabiztonsági táblákat pár száz (lemeztáblát 2-3 ezer) forintért bárki rendelhet a netről. Kitenni ezeket közterületre azonban “csak úgy”, akárkinek nem lehet. A munkavédelemről szóló 1993.évi törvény kimondja: munkahelynek – és egyben munkaterületnek – az számít, “ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak….” – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH).

Építési tevékenységnek pedig “építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzése” tekinthető – tették hozzá.

A kordonokra vonatkozó mellékletben azt írják: “a kijelölés és a jelzőtáblák az építési tevékenység időszakára vonatkoznak”, és nem tovább.

Az NMH ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jelzőtáblák önkényes eltávolítása – a veszélyeztetés mértékétől függően – szabálysértési, vagy büntetőjogi következménnyel is járhat.

A hajléktalanokért küzdő civilek azt mondják: újra meg újra le fogják bontani a kordonokat. Új akcióra is készülnek. Erről itt olvashat:

Tarlósék háborognak, ellenőrzést ígérnek

Fokozottan ellenőrzik a hatóságok a budapesti aluljárókat, mivel egy “anarchista csoport” eltávolította a Blaha Lujza téren a főváros tulajdonában lévő korlátelemeket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint elfogadhatatlan a csoport erőszakos fellépése, és az épületfoglalás után ez már a második olyan akció, amely a közrend megzavarását szolgálja. Arra utalt a hivatal, hogy január 19-én a VII. kerületi Csányi utcában civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló önkormányzati épületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik