Belföld

Ennyiért nem engedtek az IMF-nek

IMF(960x640)(1).jpg (IMF)
IMF(960x640)(1).jpg (IMF)

Novák Előd (Jobbik) azt kérdezte Orbán Viktortól, „Mennyibe kerül még az IMF az adófizetőknek, elárulják végre?”. Elárulták. Egymillióval olcsóbb lett az ellenkampány.

A kormányfő helyett helyettese válaszolt. Semjén Zsolt jelezte, hogy az IMF-kampányra szánt bruttó 200 millió 815 ezer 228 forintból 199 millió 350 ezer 472 forintot költöttek el.Az már korábban kiderült, hogy a Miniszterelnökség az I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel szerződött arra, hogy bemutassa a társadalom széles körének az IMF-EU-megállapodás állását, a tárgyalás sarkalatos pontjainak részleteit.

A dokumentum egyebek között rögzítette, hogy a médiakampányban olyan kifejezésekre kell törekedni, amelyekkel az emberek könnyen tudnak azonosulni. Ezért jelent meg, hogy “Nem engedünk az IMF-nek!”, “Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét”.

Semjén Zsolt válaszában most emlékeztetett, hogy a közpénzekkel való felelős gazdálkodás jegyében a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés jelentősen szigorította a közbeszerzésekről szóló törvényt, „véget vetve a szocialista kormányok alatti tarthatatlan gyakorlatnak, melynek során milliárdokat tüntettek el a közbeszerzési rendszer kiskapuin keresztül”.


Fotó: Kummer János

Korábban az LMP ugyanakkor éppen azzal vádolta a Fideszt, hogy pártkampányra használta a Miniszterelnökség büdzséjét. A kampány külön érdekessége volt, hogy olyan dolgokra reagált, amiket az IMF nem is kért. A Nemzetközi Valutaalap ezt már a kampány indulásakor jelezte. A kormány magyarázata  szerint a kampány mégis kellett, hogy “felkészítsék az állampolgárokat az IMF-megegyezésre”, illetve hogy ismertessék a magyar álláspontot.

Varga: nincs szükség mentőövre

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az IMF-fel egyetértünk abban, hogy a folyó fizetési mérleg tartósan pozitív egyenleggel zár, hogy az ország pénzügyi helyzete javult az elmúlt 2 évben, hisz az államháztartási deficitet 3 százalék alatt tudjuk tartani. A tárca nélküli miniszter közölte, “a súlyos, nagymértékű hiányokat magunk mögött tudjuk hagyni”, az ország adósságállománya csökkent, a korábbi, a GDP-hez mért 82-83 százalékos szintről 78 százalékra esett, a megtakarítások növekedése is jó jel, és a külkereskedelmi mérleg egyenlege is pozitív.

Az IMF hétfőn közzétett értékelésében azt írta, hogy – a jelenlegi feltételeket figyelembe vevő – számításaik szerint a magyar államháztartási hiány idén eléri a GDP 3,25 százalékát, a következő években is a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges 3 százalékos szint felett lesz. Az IMF szakértői akkor azt írták: a hiánycél elsősorban a vártnál alacsonyabb adóbevételek és az e-útdíj bevezetésének várható késlekedése, az oktatásra fordított magasabb kiadások és az európai uniós projektek magasabb önrészhányada miatt nem fog teljesülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik