Belföld

Az SZTE-vel is együttműködik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti-Kozszolgalati-Egyetem(210x140)(1).jpg (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
Nemzeti-Kozszolgalati-Egyetem(210x140)(1).jpg (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

Kilenc, a közszolgálati továbbképzésben szerepet vállaló egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerdán.

A megállapodást aSzegedi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, és a Széchenyi István Egyetem rektora, illetve két esetben helyettese szignálta. A keretmegállapodás célja a közszolgálati kormánytisztviselők továbbképzésének fejlesztésében és a továbbképzési rendszer működtetésében való együttműködés.

Az ünnepélyes aláíráson Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora arról beszélt: a kormány tavaly döntött az 1992 óta majdnem változatlan közigazgatási továbbképzési rendszer gyökeres megújításáról. Ennek értelmében mintegy 70-80 ezer kormánytisztviselő folyamatos képzését kell biztosítani, s ennek csak akkor van igazán értelme, ha ez valódi, új és megfelelő szaktudás átadásával jár együtt.

A rektor szavai szerint akkor tesznek igazán jót a magyar közszolgálatnak, ha azt a felhalmozódott és állandóan gyarapodó tudást, amely az érintett intézményekben megvan, bekapcsolják a továbbképzési rendszerbe. Janza Frigyes, az NKE fenntartói testületének ügyvivője természetesnek nevezte, hogy az egyetem a tapasztaltabb, illetve különösen a jogtudomány területén felhalmozott nagyobb tudással rendelkező intézményekhez fordul a kormánytisztviselők továbbképzéséért.

Az ügyvivő arról is tájékoztatott, hogy a belügyminiszter jóváhagyta a belügyi továbbképzési rendeletet, és egy önálló, csaknem százezer főt mozgató rendszernek lesz a letéteményese a Belügyminisztérium oktatási, képzési és tudományszervezési főigazgatósága.

Jávor András, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke úgy vélekedett: a kormánytisztviselő munkájában alapvető szempont az, hogy felkészült legyen, értse környezetének kihívásait, ismerje azt a joganyagot, ahol mozog, tudjon hozzá alkalmazkodni, feleljen meg az aktuális etikai és antikorrupciós elvárásoknak. Kitért arra is, hogy a jogszabályok sokasága miatt soha nagyobb szükség nem volt egy pontos, iránymutató és a gyakorlati megvalósításra koncentráló továbbképzési rendszerre, amely utat vág “a jogszabályi dzsungelekben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik