Belföld

Nem aggódnak már annyira a magyar sajtószabadságért

ujsagok(960x640)(1).jpg (újságok, )
ujsagok(960x640)(1).jpg (újságok, )

Jó irányba mennek a dolgok az Európa Tanács szerint.

Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra – közölte az MTI kérdésére válaszolva Thorbjorn Jagland, a szervezet norvég főtitkára egy brüsszeli sajtóeseményen kedden reggel.

Nem érvényesül a kormány elképzelése

A főtitkár elmondta: a szervezet nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon, ki vezesse a médiatanácsot és a szervezet milyen döntéseket hozzon. Az ET csupán arra törekszik, hogy a megfelelő fékek és ellensúlyok rendszere érvényesüljön a médiaszabályozásban.

Jagland arra véleményre helyezkedett, hogy “jó irányba” mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, Magyarországon pedig olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

Nem ellenőriz a hatalom

Az Európai Politikai Központ által szervezett sajtóreggelin elmondott beszédében a norvég politikus felidézte, hogy felháborodást keltett szerte Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken, ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte, hogy a médiaszabályozás területén nem rendelkezik a kellő jogi eszközökkel, ezért az Európa Tanácsot kérte fel, hogy kezdjen párbeszédet a magyar hatóságokkal.

Thorbjorn Jagland elmondta: az Európa Tanács megkezdte a párbeszédet a szervezet idevágó egyezményében foglaltak alapján. A norvég politikus elmondása szerint első látogatásakor emlékeztette a magyar kormányt, hogy ezek nem az ET mércéi és az ET által megállapított kötelezettségek, hanem Magyarország kötelezettségei, amelyeket Magyarország vállalt azáltal, hogy aláírta az egyezményt. Jagland arra is kitért, hogy a párbeszédből kifolyólag több jogszabály is változott Magyarországon, “az intézmények immár függetlenek, ebben a rendszerben pedig a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik