Belföld

MSZP: folytatódik a torzítás

Tabajdi Csaba szerint hamis, hogy lezárult volna az Európa Tanács vizsgálata a magyar médiahelyzetről. A Fidesz félrevezeti a magyar közvéleményt.

“A Fidesz és a Híradó félretájékoztatása ékesen bizonyítja, hogy politikailag manipulálják a közmédiát. A Fidesz és a közleményében foglalt ferdítéseket átvevő hírportálok, köztük a Híradó tudatosan akarta félrevezetni a magyar állampolgárokat azzal, hogy azt állította, miszerint sikeresen lezárult a párbeszéd az Orbán-kormány és az Európa Tanács között a magyar médiaszabályozásról – közölte abajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, reagálva Gyürk András, a Fidesz EP-delegációvezetőjének közleményére.

Tabajdi felhívta a figyelmet, miszerint Thorbjorn Jagland eredeti sajtóközleményében az áll: “Magyarország és az Európa Tanács között folytatódik az együttműködés annak érdekében, hogy tovább javítsák a médiaszabályozás minőségét, összhangban szakértőink értékelésével.“ (eredetileg: “Cooperation betwen the Council of Europe and Hungary will continue to further improve media legislation in line with our expert assessment“). Hozzátette: már ez a torzítás is felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is súlyos problémák vannak a magyar médiaszabályozással!

A nagy befolyású Monitoring Bizottság jelentést készít a magyarországi jogállamiság, így a médiaszabadság helyzetéről. Az Európai Parlament is jelentéstervezetet készít a magyarországi jogállamiság helyzetéről, amelynek a médiaszabályozásra vonatkozó részét az elmúlt héten vitatta meg az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága.

“Szó sincsen arról, hogy “minden rendben lenne“. Nemcsak az EP, hanem az Európai Bizottság is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyar médiaszabályozással szemben. Neelie Kroes médiaügyi biztos pl. az elmúlt héten az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport jelentésének bemutatásán úgy fogalmazott: még mindig nem elégedett a magyar médiaszabályozással, sőt, a szabályozás és a Klubrádió ügye volt a fő oka annak, hogy kezdeményezte a csoport felállítását“ – emlékeztetett Tabajdi.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik