Belföld

Hoffmann: a gyerek lúdtalpas, az újságíró csacsi

Az oktatási államtitkár Szegeden kampányolt, szerinte eddig az iskolák hájas, lúdtalpas gyerekeket neveltek.

„Az ember elborzad, hányan nem tudják, mi történt a trianoni országcsonkoláskor, miért beszélnek magyarul Székelyföldön, mi történt ’56-ban. Sőt, még egy magyar népdalt sem ismernek” – mondta Hoffmann Rózsa a szegedcafe.hu tudósítása szerint a Rókus II-es általános iskolában. Arról is szólt, hogy eddig az iskolából „hájas, lúdtalpas gyerekek” kerültek ki.

Az előadásában kiemelte, hogy mindezek miatt kellett megújítani az oktatást, bevezetni a mindennapos testnevelést.

Az államosítást megvédte, bár a tudósítás szerint most a sikertörténet szót nem használta. A kritikákat szerinte az újságírók nagyítják fel. „Önök is ismerik azokat a csacsi kérdéseket, amiket a médiában az alulképzett újságírók tettek fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban nekem” – emlékeztetett.

Hoffmann Rózsa szólt a felsőoktatási átalakításokról is. Annak célja – emelte ki – a minőség javítása, annak ellenére, hogy milyen visszhangot váltott ki a törekvés. „Szeretném elmondani százezredszer, tandíjról szó sincs: az önköltség nem tandíj, hiszen ezt nem saját zsebből kell kifizetni, hanem diákhitelből. Ha tandíj lenne, addig el se lehetne kezdeni a tanulmányokat, amíg ki nem fizetik. A Diákhitel 2-t nem a hallgató, hanem egyből az egyetem kapná. A Diákhitel I. is nagy siker volt.”

Hiába állították össze kérdéseiket a pedagógusok, szülők, az előzetes ígéretek ellenére nem tért ki ezekre Hoffmann, ugyanis átolvasták a kérdéseket, és úgy döntöttek, írásban fognak mindenkinek válaszolni.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az „Együtt a jó iskoláért” elnevezésű kampánysorozat keretében érkezett Szegedre.

Mint írtuk, az oktatási államtitkárt „Temetjük a felsőoktatást” feliratú táblák fogadták a városháza előtt. A diákok, a Középiskolai Hálózat (KIHA) tagjai a lapnak elmondták: szeretnék elérni, hogy Hoffmann Rózsa üljön le tárgyalni a diákokkal. Az államtitkár találkozott a város szocialista polgármesterével, Botka Lászlóval is. A találkozó után átvette a diákok levelét. Egy szál fehér rózsát is elfogadott a középiskolásoktól, bár ízléstelennek nevezte a pesti akciót, amikor a virágokat a Dunába dobták. A neki szánt krétákat viszont nem vette el. Azt ígérte, az oktatási államtitkárság kommunikál majd a diákokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik