Belföld

Elfogták a temerini magyarokra támadókat

Az újvidéki rendőrség azonosította a vasárnap hajnali temerini verekedés két gyanúsítottját - írta a Magyar Szó című vajdasági napilap kedden az újvidéki 021 Rádió értesülésére hivatkozva.

A VajdaságMa délvidéki hírportál hétfőn adott hírt arról, hogy vasárnap hajnalban Temerinben ismét bántalmaztak két magyar fiatalt. A fiatalok egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, amelynek tagjai – a sértettek elmondása szerint – hirtelen visszafordultak, és rájuk támadtak. Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben “a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven” – írja a hírportál. A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett. Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal sérült meg, orrtörést szenvedett, két társa pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a verést.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke elítélte az újabb temerini incidenst. Mivel a média szerint etnikai indíttatású esetről van szó, Pásztor felkérte az illetékes szerveket, hogy alapos vizsgálatot folytassanak, és mihamarabb derítsenek fényt a verekedés körülményeire, a támadókat pedig állítsák bíróság elé.

Vladislav Capikot szerint az önkormányzat még nem kapott a rendőrségtől hivatalos közleményt az incidensről. A polgármester keddre összehívta a város biztonsági tanácsát, amelyen ott lesznek a rendőrség képviselői is. Capik reményét fejezte ki, hogy nem nemzeti alapon történt a támadás, habár – tette hozzá – az eddigi információk azt mutatják, hogy ebben az esetben sajnos erről van szó.

Temerinben az elmúlt években gyakoriak voltak a helyi magyar kisebbség elleni támadások. A Magyar Szó azt írja kedden, hogy egy nappal az incidens előtt Halál a magyarokra! felirat jelent meg egy temerini utca sarkán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik