Belföld

Bírósági tárgyalás a színházban

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Nemzeti Színháza Pipás Pista ügy perújrafelvételére készül.

Pipás Pista a Szeged környéki tanyavilág legendás alakja volt. Az I. világháború után férfiruhában járta a környéket, hogy könnyebben találjon munkát.

Hírhedtté akkor vált, amikor kiderült, hogy megbízásból két embert is meggyilkolt, esetüket öngyilkosságnak állítva be. A legenda szerint Pipás több gyilkosság részese is volt, ám az 1930-es években, lebukását követően csak két gyilkosságban tudták bűnösnek találni, és ezért halálra ítélték. Pipás Pista végül – a kormányzói kegyelem után – Budapesten, fegyházban halt meg.

Pipás Pista történetét dolgozta fel Pozsgai Zsolt író, és színdarabját, mint ősbemutatót, január 25.-től játssza a Szegedi Nemzeti Színház. Ez adta az ötletet, hogy a „Nyitott bíróságok” program keretében a Szegedi Ítélőtábla a színházzal közösen egy olyan fikciós tárgyalást állítson színpadra, amelynek alapját a Pipás Pista ügy képezi.

A Szegedi Nemzeti Színház keddi sajtótájékoztatóján dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, az Országos Bírói Tanács tagja elmondta: a táblabíróság számos eszközt igénybe vesz ahhoz, hogy a bíróság munkáját mind szélesebb körben megismertesse. Ezért tartott az ítélőtábla nyílt napot, amikor bárki bemehetett az épületbe, ahol körbevezették, és elmagyarázták a táblabíróság működését is. A „Nyitott bíróságok” program keretében pedig öt szegedi középiskolával írt alá együttműködési megállapodást az ítélőtábla. Ez alapján osztályfőnöki órákon beszélnek a bíróság
bírói a végzős középiskolásokat leginkább érintő jogi problémákról, és az igazságszolgáltatás működési rendjéről. Emellett tárgyalásokra látogathatnak el a diákok, és azt is tervbe vették, hogy aki elmúlt 18 éves, bemehessen egy börtönlátogatásra a Szegedi Fegyház és Börtönbe.

– A perszimuláció, ami március 6-án délután kerül színpadra, tulajdonképpen egy nagy osztályfőnöki óra lesz, ahol az öt
középiskola diákjai együtt nézhetik meg, magyarázó szöveg kíséretében, hogyan is zajlik egy per. Elképzelésünk szerint Pipás Pista ügyében egy perújrafelvétel zajlana le, amelyben az ügyész a két gyilkosság miatt elítélt vádlottra még újabb gyilkosságokat akar rábizonyítani.

Ez éppen úgy fikciós játék, mint a színházban most futó darab. A szerepeket a Szegedi Ítélőtábla bírái és igazságügyi
alkalmazottai játszanák, és az előadás sikeréhez minden segítséget megad a Szegedi Nemzeti Színház. Amennyiben ez a rendhagyó tárgyalás sikeres lesz, elképzelhető, hogy a jövőben más olyan színdarabok átdolgozásában is részt vállal a táblabírság, amelyek jó alapot biztosítanak egy fikciós büntetőügy vagy polgári per lefolytatására – mondta a Szegd24-nek dr. Hámori Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik