Belföld

Törvényesen csak Gyüdi és Balikó lehet színigazgató Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói pályázati kiírás egyik pontja alapján a többi pályázó aspirációja semmisnek tekintendő - írja a 7ora7.hu.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatra öten – Gyüdi Sándor karnagy, jelenlegi főigazgató, Juronics Tamás koreográfus, jelenlegi művészeti vezető, Balikó Tamás színész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Vasvári Csaba színész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház volt igazgatója, a miniszter mellett működő Színházművészeti Bizottság tagja, valamint Szolnoki Tibor színész, az Operettvilág Társulat vezetője.

Csakhogy a szegedi közgyűlés a pályázatban olyan feltételt támasztott, amelynek a pályázók közül mindössze ketten felelnek meg.

A vezetői munkakör betöltésének feltételei:

– szakirányú felsőfokú végzettség (szakirányú felsőfokú végzettségnek minősül a felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diplomával vagy oklevéllel, továbbá a jogász, illetve a közgazdász oklevéllel tanúsított végzettség),
-az Emtv. hatálya alá tartozó intézménynél szerzett legalább 5 éves intézményvezetői gyakorlat (amely értelemszerűen magában foglalja az előadó-művészeti szervezetnél a szervezet alaptevékenységének megfelelő munkakörben, munkavégzésre irányuló jogviszony esetében pedig az ilyen feladatkörben eltöltött szakmai gyakorlatot),
– legalább egy világnyelv (középfokú nyelvvizsgával igazolt) tárgyalási szintű ismerete,
– büntetlen előélet,
– európai uniós tagországi állampolgárság,
– a magyar nyelv ismerete

A pályázóktól tehát egyrészt öt év intézményvezetői (tehát magasabb vezetői) gyakorlatot vár el a pályázat, másrészt ezt csak az előadó-művészeti törvény hatálya alá tartozó intézményből igazolhatja a pályázó. Ilyen gyakorlata pedig Gyüdi Sándornak és Balikó Tamásnak van, másnak nincsen.

Vagyis a szegedi közgyűlésnek Balikó Tamás és Gyüdi Sándor közül kell választania, ha saját szabályait be akarja tartani, igaz, a szegedi közgyűlés Jobbikkal kiegészített fideszes-KDNP-s többsége Bátyai Edina leváltásánál is hősiesen szembeszállt az előadó-művészeti törvény előírásaival. Egyébként a Szegedi Nemzeti Színház társulata nem vágyja az újítást: a január 18-i zártkörű meghallgatáson Gyüdi Sándor kapta messze a legtöbb szavazatot, a legkevesebbet pedig – újfent nem túl meglepő módon – a poszt várományosaként számon tartott Vasvári.

Az önkormányzat kulturális bizottsága hétfőn hallgatja meg a színházra pályázó jelölteket, majd javaslatot tesz a képviselő-testületnek. Döntés a február végi közgyűlésen születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik