Belföld

Nőhet a nevelőszülők szerepe

Az a kormányzati cél, hogy 2014 után a gyermekvédelmi rendszerbe bekerülő 12 év alatti gyermekek ne nevelőotthonba vagy lakásotthonba kerüljenek, hanem nevelőszülőknél helyezzék el őket – jelentette ki a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Jelenleg Magyarországon 21 500 gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben. Ebből 18 ezer 12 év alatti, és több mint 60 százalékuk jelenleg is nevelőszülőknél van elhelyezve – mondta Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkár a nevelőszülői hivatás megismertetését és az örökbefogadás népszerűsítését segítő konferenciasorozat előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a 12 év feletti gyermekekkel is ugyanolyan figyelemmel foglalkoznak, mint a fiatalabbakkal, de a 12 év alattiak könnyebben illeszkednek be egy új családi környezetbe. Az nemcsak gyermekkérdés, nemcsak társadalmi kérdés, hanem egészségügyi, gazdasági és mindenféleképpen nemzetkérdés, hogy a gyermekeinknek milyen példát tudunk mutatni – fogalmazott Asztalosné Zupcsán Erika.

Reményét fejezte ki, hogy az Állami Gondozásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (Ágota) Alapítvánnyal közösen indított program hozzájárul a kormányzati szándék megvalósításához.

Mint arról korábban írtunk: jelenleg körülbelül 1500 pár vár örökbefogadásra és 5 ezren várnak pórcsaládra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik