Belföld

Heti kétszer is lehet benzináremelés

benzinár (benzinár, )
benzinár (benzinár, )

A Mol gyorsabban és rugalmasabban szeretné követni a világpiaci folyamatokat.

A jövőben várható új szabályozás értelmében a Mol hétfőn jelenti be a szerdától várható benzin- és dízelárakat, valamint szerdán jelenti be a péntektől érvényes árakat – tudta meg a Portfolio.hu

A jelenlegi rendszerben a Mol hetente egyszer határozza meg az üzemanyagok nagykereskedelmi árait: hétfőn jelenti be a szerdától esedékes tarifákat.

A változtatás a kiskereskedelmi árakat csak közvetve érinti, hiszen a benzinkutaknál érvényes árak változtatásának mértéke és ritmusa az egyes üzemeltető vállalatok saját döntése.

Szollár Domokos, a cég kommunikációs igazgatója a hírt az MTI érdeklődésére megerősítette. Közölte, azért változtatnak a gyakoriságon, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. Az üzemanyagok árát egyéb tényezők mellett alapvetően a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint és a dollár árfolyama határozza meg.

E tényezők állandó mozgását is jobban és gyorsabban lehet így követni, de a változtatás nem jelenti azt, hogy minden héten kétszer változni is fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a társaság pusztán ennek a lehetőségét teremti meg. Az elmúlt évben mintegy 40 alkalommal volt árváltozás, körülbelül fele-fele arányban csökkentés, illetve emelés.

Szollár szerint az intézkedés eredményeként a partnerek a korábbinál aktuálisabb, azaz a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot, és kiküszöbölhetők lesznek az ugrásszerű nagykereskedelmi árváltozások.

A Mol ezzel követi az európai országokban alkalmazott gyakorlatot is, igaz, több országban a hazainál jóval gyakrabban, nem ritkán naponta döntenek az árakról. A héten egyébként hét forinttal drágul a benzin, kettővel a gázolaj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik