Belföld

LMP: nincs együttműködés az Együtt 2014-gyel

szavaznak az LMP kongresszuson (lmp, kongreszus)
szavaznak az LMP kongresszuson (lmp, kongreszus)

Nem fogadott el új pártstratégiát az LMP. Érvényben marad az a novemberben meghozott döntés, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal.

Az LMP-n belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform javaslata, amely az Együtt 2014 választói mozgalommal való együttműködésről szólt volna, már az első körben kiesett.

Ezt követően az Elek István és Schmuck Erzsébet által beterjesztett elképzelések versenyeztek, de ezek sem kaptak elegendő többséget. Schmuck Erzsébet, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetője azt vetette fel, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák újra. Elek István elképzelése pedig úgy szólt, hogy az LMP önállóan állítson listát, de emellett lehetőség legyen egyéni választókerületi megegyezésekre.

Mivel egyik javaslat sem kapott elegendő támogatást, érvényben marad a novemberben elfogadott kongresszusi döntés.

Schiffer András frakcióvezető újságíróknak este azt mondta, hogy a kongresszus racionális döntést hozott. Hozzátette, reméli, a platform tagjaival meg tudnak egyezni arról, hogy közösen képviseljék a hosszú távú stratégiai célokat.

Elég sok minden lehetséges, de az nem képzelhető el, hogy veszélybe kerüljön az LMP parlamenti képviselete -– felelte arra a kérdésre, hogy lehetségesek-e kilépések. Hozzáfűzte, az nem tartható, hogy a párt “kétfejű” legyen.

Jávor Benedek korábbi frakcióvezető a platform képviseletében arról beszélt, hogy a platform tagjai vasárnap találkoznak, és akkor döntik el, hogyan lépnek. Hangsúlyozta, habár hibásnak tartja a testület határozatát, de azt legitimnek ismerik el, ezért ezt a kérdést nincs értelme tovább vitatni.

Az LMP előző, tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezt követően a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

A mostani kongresszus napirendjéről a delegáltak döntése nyomán levették a társelnöki rendszerről és a párt választmányának átalakításáról szólókat.

A tanácskozáson egyébként terjesztettek egy dokumentumot, amely humorosnak szánt formában, de több LMP-s által is “minősíthetetlenül durva hangvételűnek” nevezett írásban karikírozta a Párbeszéd Magyarországért Platform határozati javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik