Belföld

Facebook-oldala van az ország legmélyebb pontjának

Legmélyebb pont, Tiszasziget (Legmélyebb pont, Tiszasziget)
Legmélyebb pont, Tiszasziget (Legmélyebb pont, Tiszasziget)

Eddig 17-en kedvelik a Tiszaszigeti Mélypont oldalát a Facebookon. Mint ismert, Magyarország legmélyebb pontja a Szeged melletti település határában található.

Magyarország hivatalos földrajzi adatai között szerepel a „legmélyebb pont”, melyről Szegeden és környékén szinte mindenki úgy tudja, hogy ez a nevezetes pont Tiszasziget község határában található, ahol már évtizedekkel ezelőtt megjelölték a területet egy kerítéssel körbevett faragott faoszloppal. Az utóbbi években a falu kialakított itt egy kiránduló-, pihenőhelyet és emlékművet helyeztek el.

Az újabb mérések alapján azonban a Tisza jobb partja és a szerb határ közelében, Gyálarét és Röszke települések közötti Lúdváron található a legmélyebb pont, vagyis ez az a hely itthon, ahol hazánk balti tengerszint fölött mért legkisebb magasságú pontja található (75,80 m tszf.)

Ez persze nem zavarja azokat, akik létrehozták a tiszaszigeti mély pont oldalát a Facebookon. Képek és videók mutatják be a területen kialakított pihenőhelyet, illetve más hasznos információk is találhatók az oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik